avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT - va rog sa ma ajutati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT - va rog sa ma ajutati

Acum doi ani am vrut sa cumpar o locuinta si am facut un antecontract platind un avans.La notariat promitentii vanzatori (doua persoane) au declarat pe propria raspundere ca sunt singurii mostenitori.Cand am fost sa incheiem actul de vanzare-cumparare in forma autentica nu am putut deoarece exista si un al treilea mostenitor.Acesta locuieste in alta localitate si este bonlava psihic iar curatorul nu poate semna nimic cat timp batrana este in viata.Mentionez ca locuinta nu are nici carte funciara si bineinteles nici iesirea din indiviziune.
Am actionat in justitie pentru anularea acelui precontract dar surpriza aceasta a hotarat se ne faca proprietari si ne-a obligat sa platim si restul sumei.Am actionat si pe penal stiind ca doar o decizie penala o poate anula pe cea civila.Dar nici aici nu am avut sanse acestia impresionand prin varsta inaintata.
Nu stiu cum justitia poate vinde partea dintr-o locuinta a unei persoane care nu-si da acordul.
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in asemenea situatie?Ce solutie mai exista sa pot anula acel antecontract?Daca faptul ca nu are carte funciara este un motiv de anulare a hotararii prin care am devenit proprietari?
Va multumesc si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters79057 , utilizator 17:38, 17 Februarie 2009
spuneti mi exact dispozitivul hotararii prin care s-a perfectat vanzarea , ca nu se intelege exact si poate va putem ajuta cu un sfat .
Asa dupa cum vi s-a spus, daca ne trimiteti partea din sentinta care se numeste dispozitiv (in numele legii hotareste)sa vedem continutul acestuia, ne vom putea "da cu parerea".
Va multumesc mult pentru mesaje!
DISPOZITIVUL SENTINTEI CIVILE 3794/21.06.2007 - Pentru aceste motive in numele legii hotaraste:
"- Admite in parte cererea formulata de reclamantii C impotriva paratilor Serbu Cornel si Serbu Neculai,
- Obliga paratilor la plata sumei de 20.100 lei cu titlu de despagubiri, actualizata cu rata inflatiei la data platii efective.
- Respinge cererea privind instituirea unui drept de retentie asupra imobilului, ca nefondata.
- Respinge cererea reconventionala formulata de paratii reclamanti impotriva reclamantilor parati ca nefondata.
In baza art.274 C.pr.civ. obliga paratii la plata cheltuielilor de judecata."

In considerentele sedintei sa retinut:
" Contractul de vanzare_cumparare nu s-a putut perfecta insa in forma autentica deoarece paratii erau in indiviziune asupra imobilului cu numita Serbu Niculina care nu participase la incheierea promisiunii, nu-si asumase nici o obligatie fata de reclamanti."
" Cu privire la instituirea unui drept de retentie asupra imobilului pana la achitarea integrala a sumei de 20.100 lei, instanta urmeaza sa respinga cererea deoarece bunul nu este proprietatea exclusiva a paratilor Serbu Cornel si Serbu Niculai, iar recunoasterea acestui drept in favoarea reclamantilor ar prejudicia-o pe Serbu Niculina.
Cu privire la cererea reconventionala privind pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare a imobilului, aceasta va fi respinsa.Potrivit art.1021 cod civil, numai partea care si-a indeplinit obligatia are obtiunea de a obliga cealalta parte sa execute conventia."
" De altfel, constatarea vanzarii ar fi imposibila deoarece coproprietara asupra imobilului este si numita Serbu Niculina care nu este parte in promisiunea de vanzare, nu si-a asumat fata de reclamanti obligatia de a transmite dreptul de proprietate asupra imobilului."

DISPOZITIVUL DECIZIEI CIVILE 26/2008 - Pentru aceste motive in numele legii decide:
" - Anuleaza ca netimbrat recursul declarat de catre C...... impotriva sentintei civile nr.3494 pronuntata de..... in dosarul nr.....
- Admite ca fondat recursul declarat de catre Serbu C si Serbu N impotriva sentintei civile nr.3794
Modifica sentinta in sens ca:
- Respinge ca nefondata actiunea formulata de reclamantii C.... impotriva paratilor Serbu C si Serbu N
- Admite ca fondata cererea reconventionala formulata de paratii Serbu impotriva reclamantilor C.....
- Constata vanzarea-cumpararea imobilului situat in .Braila str..... format din teren si constructie in suprafata totala de 193,35mp din 368,70mp (imobilul fiind in indiviziune si cu alti proprietari) intre Serbu C si Serbu N, in calitate de vanzatori si C...... in calitate de cumparatori.
- Obliga pe reclamanti sa plateasca partilor diferenta de pret si cheltuieli de judecata.
Irevocabila.
Pronuntata in sentinta publica din 24.01.2008

In considerentele deciziei sa retinut:
" In ceea ce priveste pe Serbu Niculina ( domiciliata in alt judet, bonlava psihic si desemnat curator la dezbaterea succesiunii sotului ) dupa obtinerea certificatului de calitate nu a contestat actul incheiat de ceilalti doi mostenitori. ( nu s-a facut dovada ca avea cunostinta despre incheierea promisiunii de vanzare-cumparare )
" In drept:
Conform art.969 C. civ. conventiile legale facute constituie legii partilor.
Art.111 C. pr. civ. prevede posibilitatea partii care are interes sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept."
MA INTERESEAZA CE CALE MAI POT URMA PENTRU ANULARE ANTECONTRACTULUI SI DECIZIEI TRIBUNALULUI?
DACA EXISTA POSIBILITATEA SA INTRODUC O ALTA ACTIUNE CU ALT OBIECT DAR CARE PRIN SOLUTIONARE SA POATA SCHIMBA ACEASTA SOLUTIE A TRIBUNALULUI?

Ma poate ajuta cineva cu un sfat ce mai pot face in aceasta situatie?
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva hecla hecla Pentru inceput as dori sa va multumesc inca odata pentru raspunsurile pe care le-am primit pana acum si daca se poate as mai abuza de cunostintele ... (vezi toată discuția)
Divort hotarare definitiva ? aura dana aura dana Sotia a castigat procesul de divort cu daune morale, la judecatorie din culpa exclusiva a sotului, dovedit cu martori. Sotul a facut recurs, iar la tribunal ... (vezi toată discuția)
Proces civil deschis impotriva unei societati in insolventa nyusziful nyusziful Buna ziua, as avea urmatoarea intrebare: suntem societate in insolventa, care mai avem inca un ele contracte in derulare. Unul dintre co-contractantii nostri, ... (vezi toată discuția)