avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi referitoare la problema mea.
Sunt economist la o firma si tin contabilitatea primara de mai mult timp, iar serviciul de contabilitate financiara a fost unul externalizat. De curand, firma a angajat un director economic si s-a decis renuntarea la firma de contabilitate externalizata si respectiv desfiintarea postului meu.
De cand a fost angajat acest director economic, n-am mai avut liniste, a dat dovada de egoism si individualism (desigur, stia ca voi pleca), iar eu am fost mintita timp de cateva luni cum ca mie imi va fi bine aici, sa nu plec (am vrut sa imi dau demisia la un moment dat).

Discutia de sfarsit de an, care trebuia sa fie una despre negocierea salariului meu a fost de fapt una despre demisia mea, respectiv mi s-au prezentat posibilitatile pe care le am: demisia la zi, demisia cu preaviz sau referat (desi nu au motive pentru care sa imi faca referat).
Atunci eu am venit cu posibilitatile mele de rezolvare a situatiei, si anume: daca ma obliga sa imi dau demisia sau imi fac referat, ne vedem in instanta.
Bineinteles ca pana la urma s-a decis desfiintarea postului si am primit o notificare pe care inca nu am semnat-o si care nu cuprinde urmatoarea fraza:
"Totodată, vă facem cunoscut faptul că beneficiaţi de drepturile prevăzute de art. 64 (2), art. 67 din Codul Muncii şi respectiv de art. 78 din Contractul Colectiv de Muncă."
Specific ca la nivel de societate nu exista un contract colectiv de munca si nici la nivel de ramura nu cred ca mai exista. De asemenea tot ei mi-au zis ca nu voi beneficia de niciun salariu compensatoriu.

Intrebarile mele sunt:
1. E corect intocmita notificarea daca nu se specifica faptul ca eu voi beneficia de ajutor de somaj? Ei sunt obligati oricum sa anunte AJOFM? Nu conteaza ca nu au specificat art. 64 si 67 in notificare?
2. Cand ii pot da in judecata?
3. Credeti ca as castiga procesul cu ei daca firma este pe pierdere (desi si-a atins targetul, pierderea mare este cea din diferente de curs valutar si respectiv cheltuielile nedeductibile), dar si-a permis sa mai angajeze personal si sa achizitioneze autoturisme in sistem de leasing si alte mijloace fixe foarte scumpe? Specific ca firma are capital strain.

Stiu ca ei pot aduce in prim-plan faptul ca au vrut sa reduca cheltuielile si sa reorganizeze societatea si ca din acest motiv au desfiintat postul meu.
Eu insa consider ca de fapt motivul real este ca nu ma mai vor, ii incurc, mai ales ca stiu foarte multe lucruri "necurate" despre ei.

Va multumesc anticipat.



Cel mai recent răspuns: ThisIsWar , utilizator 11:18, 28 Ianuarie 2013
Va multumesc si dumneavoastra pentru raspuns.

Ma gandeam ca as putea avea castig de cauza intr-un eventual proces, dar nu stiu daca se merita sa imi mai consum energia.
Este foarte neplacut sa te trezesti ca esti "zburat" dintr-o firma in care ai lucrat atata timp si sa nu poti face nimic in acest sens.
Stiu si ca ei nu pot angaja pe nimeni pe acest post sau pe un post cu atributii similare, timp de 45 de zile. Apoi le este foarte simplu. Din organigrama spuneau ca vor sterge postul meu.
Mai mult decat atat, nu voi primi niciun salariu compensatoriu, pentru ca nu este prevazut nici in contractul individual de munca si nici in regulamentul intern.
Contract colectiv de munca nu exista.


O zi buna!


Concedierea cu art.65 va da posibilitatea de-a beneficia de indemnizatia de somaj.
In rest, ca sa va spun?Sanse de castig, daca va decideti sa contestati decizia de concediere, eu, personal nu cred ca aveti...Si nu stiu in masura chiar ati dori sa ramaneti/sa va intoarceti la un job unde nu sunteti tratata onest/corect.:)

Sa inteleg ca ei nu vor anunta nici AJOFM? Asa ati spus si mai sus... Sa inteleg ca eu trebuie sa umblu pe la somaj sa imi rezolv.
Nu mi-as dori sa ma intorc acolo, doar ca imi este ciuda pentru ceea ce s-a intamplat.
Eu abateri nu am avut, a fost o perioada frumoasa in care am invatat multe la locul de munca. DAR, dintr-o data mi s-a spus ca trebuie sa imi dau demisia (doar pentru ca sefului si nou angajatei sefe nu le mai convine sa raman). Pentru mine este uimitor, pentru ca nu am mai trecut prin asa ceva.
Tot ei s-au suparat pentru ca nu am vrut sa imi dau demisia, deci s-a procedat la desfiintarea postului.

Si apropo de contestarea deciziei de concediere, cum am mai spus mai sus, motivul ar putea fi faptul ca firma isi permite sa plateasca leasinguri, sa achizitioneze mijloace fixe cu valori exorbitante, sa angajeze alte persoane, desi este pe pierdere.
Deci nu se poate spune ca nu isi permiteau sa ma mai tina, din cauza situatiei financiare.
Eventual reorganizarea societatii ar putea sta la baza apararii lor.


In cazul concedierilor individuale nu se anunta AJOFM-ul , iar dosarul pentru indemnizatia de spomaj se depune de catre fostul salariat si nu de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim al unui asociat unic cu functie de angajat. canamaria canamaria In conditiile in care un asociat unic are contract de munca inregistrat la ITM (iar societatea pe care o detine nu a avut activitate, implicit contributiile la ... (vezi toată discuția)
Un contract de munca incheiat in 2008 lexoradeanu lexoradeanu cu preaviz de 15 zile acum cat trebuie sa fie preavizul 20 zile sau cel mentionat in contractul de munca ? pentru ca salariatul sa beneficieze de somaj in ... (vezi toată discuția)