Sper ca cineva sa ma poata lamuri. Problema este urmatoarea: in 2006 m-am angajat la o companie cu toate formele legale, pe functia de referent economist (desi eu practic am fost Translator si un soi de administrator de birou - ceva mai mult decat secretara). In anul 2008 firma respectiva a fost preluata de o alta companie, personalul, sediile si toate celelalte ramanand practic aceleasi. Primul contract de munca s-a incheiat prin demisie - am fost toti pusi sa ne dam intr-o zi demisia de la respectiva companie iar a doua zi ne-am angajat la cea de-a doua tot cu forme legale, tot pe aceleasi functii, etc. Apoi in luna decembrie am plecat de buna voie prin demisie la o alta companie, ocazie cu care am cerut cartea de munca incheiata (normal) si deciziile de incetare ale ambelor contracte, pe care nu le-am primit; mi s-a zis ca nu-mi trebuie mie, ci doar companiei si pentru ITM, desi eu am cate un exemplar de decizie de incetare pentru fiecare CIM de pana acum. In fine, recent am resolicitat cartea de munca incheiata si mi s-a spus ca ITM nu vrea sa o lucreze pentru ca nu exista adeverinta de studii (eu am studii universitare neincheiate, am inghetat practic ultimul an de facultate si acum am o alta disputa cu universitatea referitoare la situatia scolara) si prin urmare nu pot fi incadrata ca referent economist sau economist din acest motiv, iar solutia ar fi ori sa aduc eu o adeverinta de la facultate care sa clarifice situatia studiilor (ceea ce nu prea pot face) ori sa fiu reincadrata intr-o alta functie inferioara, evident. Logic, am intrebat cum pot fi reincadrata in conditiile unor contracte de munca incheiate... Pana acum nu am aflat solutia. Intrebari: chiar este real acest lucru? Fostul angajator poate face acest lucru fara participarea mea? Sau ce pot / ce trebuie sa fac eu in aceasta situatie pentru a primi pana la urma cartea de munca incheiata? Va multumesc.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
In primul rand ca orice decizie se comunica salariatului.
Trebuie sa solicitati decizie printr-o cerere scrisa in care ati putea specifica ca in caz contrar veti sesiza ITM pentru refuzul comunicarii deciziei de incepare CIM.
Daca carnetul de munca este depus la ITM acesta are obligatia de al elibera doar titularului. Mergeti la ITM si solicitati eliberarea lui.
Va multumesc :). Eu stiu ca orice decizie se comunica salariatului si ca exista un termen in care angajatorul trebuie sa depuna decizia de incetare la ITM pentru incetarea contractului. De aceea am si solicitat fostului angajator acest lucru. Surpriza cea mai mare este tocmai ceea ce mi s-a zis: ca ITM nu vrea sa opereze cartea de munca pe motivul enuntat mai sus, ceea ce sincer mi se pare de domeniul SF-ului pentru ca daca nu eram calificata pentru respectivul post, ITM ar fi respins depunerea contractului! Si la fel, solutia ca sa fiu reincadrata retroactiv, dupa incetarea a 2 CIM, mi se pare si mai surprinzatoare. Sunt deja mai bine de 2 luni de la data la care am incetat raporturile de munca, mi s-a motivat ca a fost perioada sarbatorilor si nu s-a lucrat si tot felul de astfel de motive. Unui alt coleg, care a incetat de asemenea raporturile de munca, angajatorul i-a dat numarul de telefon al firmei care se ocupa de contabilitate sa se intereseze de cartea lui de munca.
=D> super ... nu este pentru prima data cand angajatorul va da vina pe firma de contabilitate. In acest sens, depuneti sesizare la ITM -Corp de Control sau la Inspectia Muncii -for superior ITM-ului.
Actele de incetare a c.i.m. se depun la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea lor.
Demisie
constantin pricope
Buna seara.
In luna mai 2010 am demisionat de la firma la care lucram. Patronul a primit cererea de demisie, nu a inregistrat-o si nu a aprobat-o. In ... (vezi toată discuția)