Am citit aici pe forum ca actul de vanzare -cumparare intre rude de gradul 1 se considera donatie ?
Tatal meu , mi-a dat un apartament in timpul casatoriei cu act de vanzare - cumparare . Nu am dat tatalui meu nici un ban , insa am trecut in contract o suma modica ca asa trebuia fiind un act de vanzare - cumparare . Acum sotia mea a divortat si vrea sa bage la partaj si apartamentul respectiv desi stie ca nu am dat nici un ban tatalui meu . Tata nu a putut sa-mi faca act de donatie pentru ca mai aveam 2 frati care ar fi atacat acest act si acum din pacate este decedat .
Doresc sa stiu daca acest apartament poate fi considerat donatie avand in vedere ca am fost rude de gradul 1 si ce lege si articol spune acest lucru ?
Hm.....nu puteti invoca dvs acest lucru! Actul de vanzare cumparare ramane asa. Deci Sotia dvs are cota parte de 1/2 din el fiind achizitionat in timpul casatoriei. Pe de alta parte fratii dvs in termen de trei ani de la data decesului tatalui dvs pot sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive daca demonstreaza ca acest act de vanzare este o donatie deghizata.
Florin Vasile Ionita
Mediator
Data post: Vineri, 25 Ianuarie 2013, 14:28
Atentie: orice contract de vanzare - cumparare intre rude de gradul I este considerat donatie! Orice contract poate fi atacat in instanta, indiferent de tipul lui!
Dvs luati informatii disparate de pe forum,,,,
1. Dvs nu puteti sa invocati dvs ca acest contract de vanzare este in fapt donatie. Declaratia autentica a dvs in act cat si a tatalui dvs ca ati dat si s a primit suma de bani ramane si este AUTENTICA.
2. Actiunea in instanta ca acaesta ar fi in fapt o donatie o pot deschide fratii dvs in cadrul actiunii in reductiune a liberalitatilor excesive si ei trebuie sa demonstreze acest lucru.
3. conform NCC se prezuma a fi donatii instrainarile cu titlu oneros facute descendentilor si care au o clauza de uzufruct, abitatie, intretinerea ....sarcina probei incumba descendentilor care nu au consimtit la aceasta instrainare.
Act de donatie
kerekeshermina
Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)