avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna seara,
Am lucrat la o firma 6 ani, si acum 5 luni m-au bagat in somaj. Am luat somaj 6 luni de zile si acum ma cheama iar la servici pe o perioada de 3 luni. In cazul in care as ramane insarcinata in aceasta perioada pot beneficia de prenatal?
Daca raman in astea 3 luni sunt obligati sa-mi prelungeasca contractul sau pot sa reiau somajul incontinuare ori dupa ce se termina somajul trebuie sa-mi platesc singura pentru a beneficia de prenetal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:57, 27 Ianuarie 2013
1. - Veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) fie ca sunteti in somaj indemnizat fie ca sunteti sub un contract individual de munca (CIM).
- Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie ca in precedentele 12 luni sa aveti cel putin o luna de asigurare la sanatate (fie sa aveti salariu fie sa fi fost in somaj indemnizat).

2. - Daca in timp ce sunteti in somaj indemnizat incheiati un CIM pe perioada determinata se va suspenda plata indemnizatieid e somaj care se va relua, de unde a ramas, la data incetarii CIM.
- Un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de starea dvs. din acel moment.]
- Angajatorul va poate prelungi CIM, daca si8 dvs. sunteti de acord, dar nu este obligat sa faca asta.

3. Veti putea beneficia si de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau eprioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului ni_ck ni_ck care este perioada minima de cotizare pt a beneficia de ccc?si daca tatal copilului are dreptul de a intra in concediu daca nu este casatorit legal cu mama ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)