avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru CCC?

buna ziua eu lucrez pentru o firma ,cu contract pe perioada nedeterminata . am deja 12 luni lucrate , cu norma de 10 ore pe saptamina pot in cazul in care ramin insarcinata sa beneficiez de indemnizatia crestere copil multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 1 Februarie 2013
Va puteti documenta citind OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei.
eu am avut lucrate 12 luni cu o intrupere de 3 zile calendaristice (sc a fost vandut si 3 zile a durat refacerea noilor contractelor de munca,sa schimbat si numele firmei)dar contractul de munca era de 2h/zi dar venitul brut impozabil era intradevar mult mai mic ca al doamnei pruteanumihaela,si cand am fost sa depun dosarul mi sa spus ca venitul din cm este prea mic si sporurile nu se iau in calcul deoarece nu sunt impozabile,asa ca mi sa acceptat doar alocatia de stat,200 lei.functionari prost informati sau fara chef de lucru?de ce mi sa respins dosarul la ghiseu???
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
carmen-ioana, utilizator
carmen-ioana:

1. Chiar daca salariul este mai mic si nu se impoziteaza el este totusi un venit impozabil (a nu se confunda "venit impozabil" (care poate fi impozitat) cu "venit impozitat".

2. - Cine v-a spus ca nu se poate sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC din cauza salariului prea mic v-a dezinformat (indemnizatia era oricum cea minima, adica 600 lei lunar).
- Poate alta a fost cauza si nu ati inteles dvs.

3. Nu ar fi rau sa faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC) si sa reclamati pe functionarul respectiv si sa cereti sa va plateasca de indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
din cite am citit eu din oug111/2010 nu se poate pentru ca se iau in considerare veniturile cu fractie de norma care reprezinta cel putin jumatate din norma intreaga a unei luni si in mod exceptional de cel mult 3 ori mai putine ore pe luna intr-un an am inteles eu bine ori nu stiu sa interpretez legea asa cum este prezentata acolo ?
1. Ati citit dar nu ati imnteles bine.

2. OUG 111/2010 spune:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Asadar nu e vorba de norma ci de numarul de zile lucratoare din luna, indiferent ca sunt cu program normal sau redus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate si crestere a copilului. TDenisa TDenisa Buna ziua. Intrebarea mea este daca am avut o pauza de 16 zile intre contractele de munca( dintre 2 locuri de munca), in luna martie, atunci nu pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Indemnizația de creștere a copilului oananeacsu oananeacsu Am o întrebare legata de concediul și indemnizația de creștere a copilului..sunt angajata din luna ianuarie 2013 si din păcate nu voi apuca sa împlinesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului ionelitaroby ionelitaroby buna ziua . urmeaza sa nasc in luna ianuarie iar momentan imi platesc cartea de munca singura la un angajator si apar ca salariata a lui . deoarece de la ... (vezi toată discuția)