Este posibil sa ma inregistrez fictiv la o firma dacA SUNT in pensie de boala gr 3 (cu 4 ore) adica daca pe o perioada de un an as avea un salar mare deci si o o contributie mare la stat ar putea sa-mi creasca punctul de pensie respectiv pensia? In functie de ce parametri creste pensia , daca poat sa ma informeze cineva?!
1. Punctajul mediu anual, implicit si pensia, cresc in functie de cota de CAS
2. "Inregistrare fictiva" inseamna fie sa lucrati fara contract de munca, caz in care angajatorul nu este obligat sa plateasca CAS si nici nu o va face, fie sa lucrati mai mult de 4 ore/zi incheind un contract de munca in acest sens, caz in care angajatorul este obligat, lunar, sa depuna declaratia nominala din care rezulta cat ati lucrat. Rezultatul va fi emiterea unei decizii de debit de catre casa de pensii.
va multumesc,e ultima interventie asa ca va rog :
intrevad 2 situatii
-daca sunt anjajata cu carte de munca sau PFA contributia la CAS e functie de salar in primul caz sau in functie de cat depun la CAS , asta referitor la ambele situatii
- sau o situatie mai futurista ,presupunand ca nu lucrez i pot depune lunar la CAS o suma de bani pt acelasi scop de a creste pensia treptat? va multum
1. Contributia de asigurari sociale se plateste in functie de venitul realizat.
2. Persoanele care nu lucreaza se pot asigura in sistemul public, incheind un contract de asigurare sociala. In cazul dvs., trebuie sa aratati ca beneficiati de pensie invaliditate gradul III, daca doriti sa incheiati acest contract.
3. Beneficiar de pensie de invaliditate gradul III, PFA ? De cate ori trebuie sa scriu despre decizia de debit?
merci mult dar cum pt mine expresia transarv imi este f cunoscuta ,si dvs probabil ca nu, am asa am auzit si eu de decizia de debit!? Sa-nteleg ca daca cineva e in gr. de invalid. 3 nu exista legal posibilitatea de a fi angajata ca PFA ci doar cu CM ?