avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Instanþa refuzã numirea unui expert parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Instanþa refuzã numirea unui expert parte

Buna ziua! In calitate de reclamant, in sarcina caruia a fost stabilita plata onorariului expertului, am solicitat admiterea unui expert parte, in temeiul art 18 OUG 2/2000 actualizata. Instanta respinge solicitarea invocand art 201 alin 2 si 5 CPC, adica necesitatea unui expert parte doar in cazul efectuarii expertizei in laborator sau institut de specialitate.
Ati intalnit precedente de admitere in cazuri similare?

Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
oanna_co, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:42, 4 Februarie 2013
@ oanna_co

Dacă motivarea reţinută în încheierea de şedinţă în vederea respingerii solicitării dvs. este numai cea arătată în mesaj, atunci este una eronată.

În materia probei prin rapoartele de expertiză, prevederile din Codul de procedură civilă reprezintă norma cu caracter general. În raport cu prevederile cuprinse în Codul de procedură civilă, OG nr. 2/2000 este lege specială iar dispoziţiile din acest act normativ se aplică întotdeauna cu întâietate. În cazul concursului de legi între legea specială şi cea generală, acţionează principiul "lex speciali derogat generali".

În privinţa aplicării art. 18 din OG nr. 2/2000, nu am găsit discuţii în literatura de specialitate care este studiată în Facultatea de Drept. În orice tratat de procedură civilă se menţionează foarte clar că partea interesată are dreptul să solicite ca la expertiză să participe şi un expert sau un specialist, nominalizat de ea, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14 din OG nr. 2/2000.

Sper ca instanţa să fi avut şi un alt motiv ca să vă respingă solicitarea...
Este adevarat ca dreptul la expert parte nu poate fi suprimat de instanta de judecata.
Nu este vorba de dreptul instantei la a aprecia daca se impune sau nu, fiind vorba de un drept al partii de care poate uza sau nu in functie de propria sa apreciere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert parte iris141 iris141 Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic extrajudiciar Dorin Baleanu Dorin Baleanu Buna ziua As avea citeva intrebari generale: 1. Expertii tehnici EXTRAJUDICIARI pot fi axperti asistenti la solicitarea unei parti intr-un proces civil? ... (vezi toată discuția)
Expertiza imobil, evaluare baietzika baietzika expertiza in cazul iesirii din indiviziune este stabilita de instanta sau poti aduce expert si tu ca parte in proces? daca il aduc trebuie sa incunostiintez ... (vezi toată discuția)