avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare imprumut

Buna ziua
As dori sa stiu daca am vreo sansa de reusita, pe cale juridica, sa recuperez niste bani imprumutati cuiva acum 5 luni de zile. Nu am facut niciun act la notar cu acea persoana, am numai o hartie (ordinul de plata) pe care persoana respectiva a scris ca" in ziua... am imprumutat-o cu suma de...." Nu este precizata insa si data restituirii imprumutului. Verbal insa am fost de acord in decembrie sa o mai aman o luna, dar nu i-am vazut nici pana astazi si nu cred ca o sa-i mai vad. Ce as mai putea face pentru ca este vorba totusi de o suma mare(18.000 euro). Recunosc ca am facut o greseala, dar as dori sa stiu daca se poate indrepta in vreun fel.(mentionez insa ca am mai imprumutat-o pana atunci de 2 sau 3 ori, dar de fiecare data am primit banii la timp).Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 09:44, 12 Februarie 2009
In cazul in care pe hartia respectiva persoana pe care ati imprumutat-o a recunoscut creanta, va puteti indrepta impotriva ei cu o actiune in pretentii.
Actul respectiv reprezinta un inceput de dovada scrisa, care in instanta poate fi completat cu proba cu martori.
Singurul incovenient este ca va trebui sa platiti o taxa de timbru destul de consistenta, avand in vedere suma la care va referiti.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Faceti o notificare prin executor judecatoresc in care ii solicitati plata imprumutului, oricum va trebui in instanta ca aveti o creanta scadenta. Cu notificarea si ordinul de palta puteti incerca o actiune in baza OG 5/2001. Sunt sanse mici, dar taxa de timbru este de doar 39 lei, deci merita. Daca vi se respinge faceti o actiune in pretentii pe dreptul comun Taxa va fi de aproximativ 1900 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani dati fara acte legale daniela_b daniela_b am imprumutat in luna septembrie o cunostinta cu 1500 ron si 350 E,si ma tot amana cu returnarea sumei,mentionez ca nu am facut nici un act oficial si nici ... (vezi toată discuția)
Recuperare o suma de bani neala2001 neala2001 am imprumutat o suma de bani unei persoane fara acte notariale.singurul \"act\" sa il numesc asa este o declaratie scrisa de el si semnata in care se specifica ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii niculaucarmen niculaucarmen pot formula o actiune in pretentii in cazul in care am imprumutat unei persoane aproximativ 8000 lei fara a incheia un act scris???? intelegerea a fost doar pe ... (vezi toată discuția)