avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transfer de proprietate

As dori un mic ajutor in urmatoarea situatie.Eu si sotul meu avem o relatie de de 28 de ani si nu am gasit nici timpul necesar :D si nici dorinta de a respecta,,canoanele,, sociale , adica de a ne legaliza relatia. Amintesc acest lucru pentru ca e un detaliu important.Un alt aspect al relatiei noastre este faptul ca situatia noastra financiara este manageriata nemteste adica fiecare cu ale lui, comune fiind doar dragostea si respectul :D. Problema a aparut la mostenirea unei case de catre sotul meu, casa care necesita o serioasa investitie ptr renovarea ei(la un calcul estimativ aproape egal cu actuala ei valoare de piata).
Sotul meu nu doreste sa o renoveze dar nu are nimic impotriva sa ma implic eu in acest demers. Asa ca m-am hotarat sa ma apuc de renovarea ei cu gandul de a face din aceasta casa un loc numai bun pentru anii de batranete .Ceea ce ma intereseaza este daca pot deveni coproprietar printr-o forma mai putin costisitoare decat cea a unui contract de vanzare-cumparare a 50% din respectivul imobil si (ca sa nu fie asa usor) ce act notarial as putea intocmi astfel incat in cazul decesului meu sotul sa se poata bucura de casa in integralitatea ei fara nicio grija dinspre partea rudelor mele ,acelasi lucru fiind valabil si pentru mine iar dupa trecerea noastra in lumea celor drepti:D casa sa poata fi mostenita de fiul sotului meu din prima casatorie (precizez ca noi nu avem copii). Acest act as dori sa fie unul inatacabil (din cate stiu varianta testamentului nu este fezabila din acest punct de vedere).Rigurozitatea noastra de a planifica in amanunt viitorul poate starni zambete dar ptr noi e un mod de a fi si chiar un defect profesional:D. Astept cu interes raspunsul dvs ptr care va multumesc anticipat.
Din pacate, si mi pare rau sa sterg din zambetele presarate nemteste prin Mesajul dvs, niciun act nu este inatacabil, ca sa ne exprimam asa. Tranfserul unei cte parti de 1/2 din dreptul de proprietate nu poate fi facut, in cazul dvs , Decat prin vanzare , donatie, intretinere.
Referitor la intocmirea unui testament El nu va Pune la adapost pentru ca nu sunteti mostenitor rezervatar , adica nu sunteti Sotia domnului...chiar daca ati face un testament autentic, rudele sotului si invers ar putea ataca acest testament in instanta, iar fiul dansului ar putea cere reductiunea liberalitatilor excesive pt ca II incalca rezerva succesorala.
Sfatul meu este sa va vanda cota de 1/2 pe din casa. Macar asa aveti 1/2 din Casa.
Din pacate ,ptr dvs, zambetul nu mi l-ati putut sterge ci doar accentua prin usoara dvs ironie. Am prezentat situatia pe un ton amuzant ptr ca in niciun caz nu e genul de situatie care sa nasca incrancenare.Dar un adevarat profesionist nu spune niciodata nu se poate si va cauta solutii. Pot sa banuiesc ca un accept dat in fata notarului de mostenitori ar rezolva situatia?
Doar intreb nu dau cu parul:sorry:! Si pentru dvs ,daca imi permiteti, incercati sa zimbiti si altfel nu doar ironic si viata o sa vi se para mai interesanta si frumoasa:D:D! Garantat.
Oricum eu va multumesc ptr raspuns chiar daca nu m-a ajutat.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
muresans, utilizator
nici nu are cum sa va ajute stimata doamna. Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este nul. Mostenirile se deschid prin moarte.
Solutia v am dat-o. sa va vanda 1/2 din casa se pare ca nu ati citit cu atentie.
Daca nu doriti sa va casatoriti nu aveti drept dupa moartea concubinului dvs, decat un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse casei, dovedind cu acte.
In sitiatia actuala nu aveti altceva de facut. testament daca veti intocmi fie el si autentic poate fi supus reductiunii liberalitatii excesive de fiul concubinului dvs.
Iar partea cu zambetele a fost o gluma...se pare ca dvs sunteti prea incordata.......in fine uneori scrierea este interpretabila....
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Imi cer scuze daca nu am privit-o ca pe o solutie vanzarea a 1/2 din imobil deoarece lucrul asta il prezumasem in expunerea mea. E adevarat ca eu cautam o varianta a transferului de proprietate mai putin costisitoare si solutia unei batraneti linistite atat ptr mine cat si ptr sotul meu(evit in mod deliberat termenul de concubin ptr ca societatea romaneasca i-a dat o incarcatura excesiv de vulgara) . Casatoria chiar daca s-ar incheia intr-un caraghios scop mercantil nu ar solutiona deoarece imobilul nu e bun comun , dobandit in timpul mariajului. Nu ma descurajez asa usor chiar daca nu voi gasi solutia potrivita pe acest forum. Oricum multumesc ptr raspuns:D.
daca va casatoriti stimata doamna puteti incheia o conventie matrimoniala pe regimul conventioanl si veti trece bunul ca bun comun in cote parti de 1/2. daca nu va casatoriti puteti sa faceti vanzare de 1/2 din casa sau donatie dar si aceasta donatie va fi supusa reductiunii.

Alte discuții în legătură

Contract neatacabil vio40 vio40 Buna ziua! As avea si eu o intrebare. O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)