avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... din concediu medical in pensie invaliditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

din concediu medical in pensie invaliditate

Ce ar trebui sa fac cu contractul de munca al persoanei care asteapta pensia de invaliditate si nu doreste/poate sa se prezinte la serviciu?
Situatia este urmatoarea: o persoana dupa ce a fost in concediu medical 180 de zile a cerut sa i se inmaneze cartea de munca pentru a solicita pensie de invaliditate. Am trecut in Cartea de munca mentiunea ”solicita pensie invaliditate”, i-am dat cartea de munca, urmand ca dupa primirea deciziei de pensionare sa inchid cartea de munca cu data deciziei de pensionare.
In perioada cand aceasta persoana a fost in concediu medical, fiind nevoiti de situatie, am angajat o alta persoana, angajare pe perioada determinata pana la revenirea din concediu medical a angajatului. Acum ma confrunt cu situatia in care angajatul bolnav, dupa cele 180 de zile de medical si-a luat si 12 zile de concediu si numai doreste/poate sa revina la munca dupa aceste zile, chiar daca nu a primit un raspuns de la casa de pensii (am aflat ca un asemenea raspuns dureaza intre 2-3 luni). Ce pot face in aceasta situatie? Sa suspend contractul persoanei care asteapta decizia de pensionare? Ar fi o alta solutie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 12 Februarie 2009
Persoana respectiva ar trebui sa vina si sa faca cerere de concediu fara plata sau de incetare a contractului de munca sau sa aduca certificat de concediu medical daca tot nu vrea sa mai vina pana ii iesi decizia de pensionare.
Daca nu mai vine la serviciu si nu da nici un "semn de viata" puteti demara procedura de cercetare disciplinara prealabila.
Multumesc pentru informatie. Dar in perioada in care s-ar afla in procedura de cercetare disciplinara prealabila trebuie sa fie platit?

Ar putea sa apara situatia urmatoare: decizia de pensionare sa fie acordata cu data la care persoana a depus dosarul la casa de pensii - si pensia i se va acorda retroactiv - si sa primeaasca si salariul de la noi.

Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii - art.52 alin.1 lit.a C.mun. Prin urmare, daca s-a decis acest lucru atunci nu trebuie sa fie platit acel salariat pe durata cercetarii prealabile disciplinare. Insa, dacă se constată nevinovăţia, celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Daca pana la iesirea deciziei de pensionare salariatul solicita incetarea c.i.m. , atunci acesta va inceta in baza art.55 lit.b C.mun. sau prin demisie, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare de drept a cim (art.56 lit. d) claudiabutisca claudiabutisca Am urmatoarea speta: Un angajat si-a depus cerere in vederea intocmirii dosarului de pensionare si incetarii cim cu data de 15.09.2008. Prin cerere solicita ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe care de boala. Alexxa2 Alexxa2 Buna ziua. In cadrul societatii unde lucrez avem o salariata care pe data de 07.03.2012 face 180 de zile de concediu medical. A venit la firma si a spus ca o ... (vezi toată discuția)
Procedura incheiere contract de munca OOANA1977 OOANA1977 care este procedura, in cazul in care un salariat nu se mai prezinta la munca, nu raspunde la telefon ? (vezi toată discuția)