Un notar poate incalca dreptul de preeptiune cu buna stiinta ?Am un garaj in baterie si proprietarul terenului vinde la toti proprietarii de garaje terenul de sub ele doar mie nu ca-l vrea o cunostiinta a dinsului .Ce pot sa fac sa cumpar si eu terenul aferent garajului meu?
Daca nu veti fi notificat conform prevederilor legale si vi se incalca dreptul de preemptiune actionati in judecata proprietarul terenului. Garajul este intabulat?! Daca nu este intabulat si este o constructie provizorie care nu figureaza in CF , notarul nu poate sti teoretic de dvs.
Titularul contractului de inchiriere poate beneficia de dreptul de preemtiune daca si-a executat obligatiile ce-i reveneau prin contract - respectiv plata chiriei precum si altele.
Nerespectarea dreptului de preemtiune atrage nulitatea relativa, astfel incat, chiriasul poate invoca acest drept in instanta, legiuitorul conferind calitatea procesuala activa chiriasului.
Orice contract incheiat cu nesocotirea dreptului de preemtiune poate fi anulat si pot fi percepute daune interese.
Nu este necesar stipulatia in mod expres a dreptului de preemtiune in contract ,deoarece dreptul izvoraste din lege.