avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemtiune

Un notar poate incalca dreptul de preeptiune cu buna stiinta ?Am un garaj in baterie si proprietarul terenului vinde la toti proprietarii de garaje terenul de sub ele doar mie nu ca-l vrea o cunostiinta a dinsului .Ce pot sa fac sa cumpar si eu terenul aferent garajului meu?
Cel mai recent răspuns: miab , utilizator 10:28, 29 Ianuarie 2013
Daca nu veti fi notificat conform prevederilor legale si vi se incalca dreptul de preemptiune actionati in judecata proprietarul terenului. Garajul este intabulat?! Daca nu este intabulat si este o constructie provizorie care nu figureaza in CF , notarul nu poate sti teoretic de dvs.
Titularul contractului de inchiriere poate beneficia de dreptul de preemtiune daca si-a executat obligatiile ce-i reveneau prin contract - respectiv plata chiriei precum si altele.
Nerespectarea dreptului de preemtiune atrage nulitatea relativa, astfel incat, chiriasul poate invoca acest drept in instanta, legiuitorul conferind calitatea procesuala activa chiriasului.
Orice contract incheiat cu nesocotirea dreptului de preemtiune poate fi anulat si pot fi percepute daune interese.
Nu este necesar stipulatia in mod expres a dreptului de preemtiune in contract ,deoarece dreptul izvoraste din lege.




Garajul este intabulat cu CF PERSONAL DIN ANUL 1999 SI AM PLATIT LA PRIMARIE IMPOZIT PE TEREN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din codul civil? nicusorilinca nicusorilinca Daca in prezent, titularul unui contract de inchiriere, al unui apartament de serviciu, ar dori sa cumpere acest imobil, poate beneficia de un drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de preempțiune simasabina simasabina Buna ziua! Daca am incheiat un contract de locatiune ,si as dori sa cumpar spatiul respectiv iar contractul de locatiune nu este inscris in CF,as beneficia de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune al arendasului se aplica si in cazul donatiei ? KaskooW KaskooW Tatal meu, foarte in varsta, doreste sa-mi doneze terenul agricol proprietatea sa si notarul imi cere un document cu refuzul arendasului de a-si exercita ... (vezi toată discuția)