avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preempțiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preempțiune

Buna ziua!
Daca am incheiat un contract de locatiune ,si as dori sa cumpar spatiul respectiv iar contractul de locatiune nu este inscris in CF,as beneficia de dreptul de preemtiune prevazut in NCC?
Daca da,in ce termen si ce conditii?
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:54, 22 Septembrie 2017
Buna ziua,
Titularul contractului de inchiriere poate beneficia de acest drept de preemtiune daca si-a executat obligatiile ce-i reveneau prin contract respectiv plata chiriei precum si altele. Nerespectarea dreptului de preemtiune atrage nulitatea relativă, astfel incat, chiriasul poate invoca acest drept in justitie, legiuitorul conferind calitatea procesuala activa chiriasului.
Mai mult, nu are legatura inscrierea la CF a contractului de inchiriere ci doar EXISTENTA CERTA a lui.
A se vedea art. 1.828 alin. 2 Cod civil
@simasabina, in primul rand trebuie stabilit daca exista in favoarea dvs un drept de preemptiune, adica daca sunteti preemptor si abia apoi se poate discuta daca si cum va exercitati acest drept, deoarece doar simplul fapt ca ati incheiat un contract de locatiune cu un locator, nu naste automat si intotdeauna un drept de preemptiune in favoarea dvs. Deci trebuie stiut cine este locatorul si in ce conditii ati inchiriat spatiul.
si exista un anumit termen in care eu trebuie sa mi exercit dreptul de preeemtiune de cand locatorul se decide sa vanda imobilul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ce izvor are dreptul dvs de preemptiune. Regula este ca termenul curge de la comunicarea ofertei către preemptor si este de cel mult 30 de zile, în cazul vânzării de bunuri imobile. Insa, detaliile sunt importante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din codul civil? nicusorilinca nicusorilinca Daca in prezent, titularul unui contract de inchiriere, al unui apartament de serviciu, ar dori sa cumpere acest imobil, poate beneficia de un drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune miab miab Un notar poate incalca dreptul de preeptiune cu buna stiinta ?Am un garaj in baterie si proprietarul terenului vinde la toti proprietarii de garaje terenul de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)