avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Se poate expropria o cladire pentru sens giratoriu?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Se poate expropria o cladire pentru sens giratoriu?

Buna ziua! As dori sa ma lamuresc si eu intr-o privinta: pe un drum european (intr-o comuna) se doreste construirea unui sens giratoriu. Pentru acest lucru, se pare ca vor trebui expropriate cateva cladiri din jur. Se poate contesta acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Oana Istina , Consilier juridic 16:11, 12 Februarie 2009
Va pun la dispozitie , in acest sens, legea 34/1994 privind exproprierea pt cauza de utilitate publica .
[ link extern ]

Care este procedura de solutionare a cererilor de expropriere?


* Tribunalul va fi sesizat de expropriator pentru a se pronunta cu privire la expropriere, in cazul in care nu s-a facut intampinare impotriva propunerii de expropriere sau daca aceasta cale de atac a fost respinsa.
* Presedintele instantei va fixa termen si va dispune citarea proprietarilor sau, dupa caz, a posesorilor, a altor titulari de drepturi reale sau a oricaror persoane cunoscute care pot justifica un interes legitim asupra imobilelor propuse a fi expropriate.
* Solutionarea cererii de expropriere se face cu participarea obligatorie a procurorului.
* Instanta va verifica daca sunt intrunite toate conditiile cerute de lege pentru expropriere si va stabili cuantumul despagubirilor si suma cuvenita fiecarei parti. Hotararea este supusa cailor de atac prevazute de lege.
* In cazul in care partile se invoiesc in fata instantei asupra exproprierii si asupra despagubirii, aceasta va lua act de invoiala si va pronunta o hotarare definitiva. Atunci cand partile sau numai unele dintre acestea se invoiesc doar cu privire la expropriere, dar nu si asupra despagubirii, instanta va lua act de invoiala si va stabili despagubirea.
* In cazul in care una sau mai multe parti titulare de drepturi asupra imobilelor, desi legal citate, nu s-au prezentat, instanta va putea hotari in lipsa.
avand in vedere ca este un drum european, trebuie avuta in vedere exproprierea pentru o cauza de utilitate publica cu dreapta si prealabila despagubire. Dar Din cate am inteles eu este o casa. In cazul asta este mai greu cu procedura de expropriere. Ganditi-va ca drumul ala european are si el un traseu de la care nu se poate abate, doar ca are o casa sau mai multe in cale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare suma despagubire pt expropriere Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Buna ziua, Pentru a contesta suma oferita de stat pt expropiere (e cazul autostrazii Buc - Brasov), e musai sa ne adresam instantei? Eu am gasit in Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Expropriere utilitate publica RaluMatei RaluMatei Va rog sa ma ajutati unde este scris in lege sau cod civil aceasta fraza\'\'Despăgubirea reprezintă contravaloarea imobilului expropriat şi a tot ceea ce ... (vezi toată discuția)
Expropriere în interesul statului anita2007 anita2007 Bună ziua, Am un teren intravilan în Bucureşti, pe care doream să construiesc o casă, pentru care în decembrie 2007 am primit înştiinţarea ... (vezi toată discuția)