Buna ziua.Eu sunt angajata cu 4 ore la firma mea. M-am angajat si mi-am platit contributiile la stat ca sa beneficiez de drepturile mamicilor.Ce acte trebuie sa fac si ce trebuie operat in revisal ca eu sa primesc prenatal?
A doua intrebare este cine plateste prenatalu statul sau angajatorul?
1. - Ar trebui sa aveti rabdare ca o persoana care stie raspunsul sa aiba timp sa va raspunda (vedeti si dvs. ca nu sunteti singura care asteapta raspuns).
- Nu este frumos sa ne certati ca nu primiti raspuns atunci cand doriti dvs. (s-ar putea sa nu va mai raspunda nimeni daca se supara pe dvs.).
2. - Plata contributiilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salatii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. - Pentru a intra in CCC trebuie sa faceti o cerere catre angajator pentru suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Angajatorul emite o decizie de suspendare a CIM.
- Decizia de suspendare a CIM se opereaza in Revisal.
4. Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru CCC pe care le completati si le duceti inapoi la Primarie.
5. Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este platit de angajator si se recupereaza in totalitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.