avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate ( prenatal + lehuzie)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate ( prenatal + lehuzie)

Buna ziua, sunt o graviduta in saptamana 30 de sarcina si trebuie sa merg la medicul de familie pentru concediu prenatal. As vrea sa stiu daca pe langa acel concediu eliberat de catre medicul de familie trebuie sa inaintez catre angajator si vreun document tipizat prin care sa anunt intrarea in prenatal si sa cer acordarea concediului prenatal( ceva asemanator actului pe care l-am atasat la adeverinta ce confirma sarcina). Ce acte ar trebui sa-mi elibereze mie angajatorul odata cu inaintarea concediului prenatal si ce trebuie sa fac cu ele? Cum imi dau seama ca ceea ce mi se elibereaza este corect? Multumesc frumos. O zi buna sa aveti!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:27, 11 Iunie 2014
1. La angajator duceti numai certificatele medicale de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

2. Angajatorul calculeaza si va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate pe care o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. Sa duceti certificatele medicale pana pe data de 5 ale lunii pentru luna precedenta.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru raspuns insa as vrea sa stiu si daca angajatorul trebuie sa-mi elibereze vreo decizie de suspendare a CIM pentru perioada de maternitate. O zi buna sa aveti!
Inteb pentru ca sefa mea azis ca trebuie sa semnez nu stiu ce dosar cu acte si nu vreau sa ma trezesc cu surprize. Multumesc frumos.O zi buna sa aveti!
1. - Pe perioada concediului de maternitate (cele 126 de zile de sarcina si lauzie) contractul individual de munca (CIM) este suspendat de drept (art.50, lit.a) din Codul muncii).
- Nu se face decizie de suspendare a CIM si nu se inregistreaza in Revisal (conf.art.3(2), lit.h) din HG 500/2011).

2. Asadar in cazul concediului de maternitate dvs. nu trebuie sa semnati nici un act iar angajatorul nu face nimic in plus decat calcueaza si va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate, in baza certificatelor medicale prezentate de dvs.

3. Cand va fi vorba de concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani, atunci se procedeaza astfe:
- dvs. faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea CIM pentru a intra in CCC;
- angajatorul emite decizia de suspendare a CIM, decizie cu care va duceti la Primarie sa solicitati indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi gravida Cristyna92 Cristyna92 Buna ziua Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut ... (vezi toată discuția)
Unde se depune certificatul de concediu de maternitate atunci cand firma se inchide? teu teu Buna ziua! Sunt insarcinata in 20 saptamani si sunt in concediu de risc maternal (fiind o sarcina cu probleme).Firma la care lucrez inchide incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)