intrebarea mea este: concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani este considerata vechime in specialitate ?
in oug 148 scrie ca perioada este considerata vechime in munca cu toate drepturile ce decurg din aceasta
am gasit in lit de specialitate si opinia conform careia este considerata si vechime in specialitate ( ca forma a vechimii in munca )
pana la discutii teoretice pro si contra as fi curioasa sa stiu daca cineva s-a insris la examen avand in spate o vechime formata si din cei 2 ani
iata o opinie publicata chiar pe acest site
Concediul pentru cresterea copilului - vechime in munca si specialitate
6 Iunie 2008Autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu
" Perioada pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la virsta de 2 ani este considerata vechime in specialitate?"
Potrivit art. 18 alin. (7) din Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Vechimea in specialitate este o specie a vechimii in munca. In acest caz reglementat de o lege speciala, perioada de concediu mentionata este asimilata vechimii in specialitate.
Eu sunt de parere ca , vechimea în muncă nu se poate confunda cu vechimea în specialitate. Astfel, în vreme ce vechimea în muncă constă în ansamblul perioadelor în care o persoană a prestat muncă în temeiul unui raport de munca, vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care o persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei in care urmeaza a fi incadrat sau promovat.
Am si eu o intrebare legata de cei 5 ani necesari pentru admiterea in magistratura; eu am 7 ani vechime ca jurist dar, la un moment dat firma la care am lucrat a data faliment asa ca am o intrerupere de 17 zile in cartea de munca, ori ei cer o declaratie privind neintreruprea activitatii. Oare o sa-mi accepte dosarul avand in vedere cele 17 zile? Ce se intelege prin intrerupere? ca legea 303/2004 nu vorbeste decat de 5 ani vechime, fara a fac referire la vechime neintrerupta.