avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare avans
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare avans

Buna ziua,

Iata situatia cu care ne confruntam.
In calitate de persoana fizica am angajat cu contract o firma de constructii care sa execute o lucrare in decembrie 2008. Au inceput lucrarile care s-au tergiversat si apoi s-au oprit, cert este ca lucrarea nu este finalizata nici acum desi termenul era de 12.12.2008. Ca urmare am inceput discutiile cu constructorul pentru a ne recupera avansul si a inceta de comun acord contractul, si am intampinat diverse amanari din partea acestuia. In fine, ieri, i-am transmis prin email o notificare de incetare a contractului, pe care o regasiti mai jos:
"Stimate Domnule X,
In conformitate cu capitolul 7 al contractului incheiat de comun acord, va anuntam ca dorim incetarea contractului nr 47/02.12.2008 pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre firma dvs.Pe cale de consecinta dorim recuperarea integrala a avansului de 1000 de RON, achitat in data de 2.12.2008, la incheierea contractului.Va atragem atentia ca lipsa returnarii avansului mentionat pana in data de 13 februarie 2009 se va constitui in baza litigiului pe care il vom reclama instantelor de judecata competente.De asemenea, va asiguram ca vom proceda la reclamatii scrise catre Inspectoratul de Stat in Constructii si Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorilor. In acelasi timp, vom lua masurile necesare ca numele firmei dvs sa fie reclamat pe listele publice de debitori si rau executanti din constructii, astfel incat alti potentiali clienti neavizati de metodele pe care le practicati sa poata fi protejati.Va asigur inca o data, ca nu dorim sa ajungem la litigii in instanta si ca dorim incheierea contractului pe cale amiabila si returnarea avansului platit, asa cum va solicitam de 2 luni.Ne puteti contacta la: ....
Asteptam reactia dvs pana vineri 13 februarie 2009.
Cu stima,"

Ca urmare a acestui mesaj, domnul reprezentant al firmei s-a suparat foarte tare si a declarat ca vom primi raspunsul lui asa cum am cerut pana vineri 13 februarie si ne vedem in instanta, pentru ca se considera amenintat si calomniat. Va rog sa-mi spuneti care sunt masurile legale pe care le pot lua impotriva acestei firme si daca notificare pe care am transmis-o depaseste drepturile legale pe care le am.

Va multumesc,
RT
Cel mai recent răspuns: ruxamail , utilizator 18:00, 14 Februarie 2009
Pentru a avea valoare juridica si respectiv a produce efecte juridice o notificare trebuie trimisa prin intermediul unui executor judecatoresc.Avand in vedere nerespectarea termenului contractual aceasta este procedura de urmat in prealabil si nu o notificare trimisa pe e-mail.Numai dupa ce faceteo acest lucru si ii dati constructorului un termen in care sa va achite suma data ca avans si eventuale prejudicii suferite puteti actiona in instanta.

Av.Andrei Taru
Va multumesc pentru raspuns.
In acest caz, va rog sa-mi spuneti pe ce criterii pot alege un executor judecatoresc, pe langa competenta teritoriala?
Multumesc,
RT
Presupun ca ati semnat un contract cu firma constructoare. Si de asemenea, ar trebui sa-i fi trimis notificarea prin posta cu confirmare de primire. Ati mai mentionat ca reprezentantul firmei se considera calomniat si amenintat, v-a anuntat acest lucru in scris?
Este bine daca ati putea demonstra ca firma respectiva a primit notificarea (mentionez ca nu este obligatoriu ca era sa fie trimisa prin executor judecatores, dar este bine sa aveti dovada ca ea a juns la firma, de exemplu confirmarea de primire).
Si apoi , daca nu se poate rezolva problema pe cale amiabila, aveti dreptul sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea avansului si rezilierea contractului.
Sigur ca am semnat un contract, altfel mi-as fi luat gandul de la orice demersuri :(.
Dupa ce am transmis notificarea prin email am avut o discutie telefonica cu domnul constructor care mi-a transmis prin telefon ca am gresit trimitand aceasta notificare si ca se considera calomniat si amenintat. Nu am primit pana in acest moment un raspuns la notificare desi in finalul convorbirii reprezentantului firmei mi-a spus pe un ton agresiv ca voi primi raspuns si n-am decat sa il dau in judecata.
Am sa transmit notificarea si prin posta cu confirmare de primire. Totusi, un executor judecatoresc nu are mai multa competenta in a recupera creantele fara a se ajunge in instanta?
De asemenea, inteleg ca odata transmisa notificarea si depasit termenul acordat de returnare a avansului, singura masura ramasa este sa il chem in instanta? Pentru asta voi avea nevoie de un avocat?
Multumesc pentru consiliere.
RT
Executorul judecatoresc va poate ajuta doar in cazul in care aveti un titlu executoriu, doar atunci poate executa silit pe debitor.
ceea ce ati facut dumneavoastra a fost o incercare de conciliere amiabila , prevazuta de art 720*1 cod procedura civila, insa nu ati respectat termenul de 15 zile de la comunicare pana la conciliere.
Totusi, tinadu-se seama ca nu sunteti persoana juridica nu cred ca judecatorul va respinge cererea pe motiv ca nu s-a facut concilierea.
Dumneavoastra insa solicitati in instanta sa se constate rezilierea contractului si sa-l oblige pe parat la plata avansului primit si de asemenea solicitati cheltuieleile de judecata. Luati legatura cu un avocat, el o sa va redacteze cererea si o sa va asiste sau reprezinta in instanta, iar onorariul acestuia il solicitati de la parat sub forma chetuielilor judiciare.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de la o firma de constructii marcoseuroconstruct marcoseuroconstruct Buna ziua, Am incheiat un contract de antepriza cu o firma de constructii no name pentru ridicarea unei case. Contractul prevede 4 termene pana la ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea obligatiilor contractuale Pretorian Pretorian Buna ziua! Va rog sa ma indrumati in problema ce mai jos voi expune>>> La sfarsitul lunii aprilie am incheiat un contract cu o firma din orasul meu pentru ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract apdrp masura 112 si restituire avans lemontee lemontee A fost incheiat un contract pt. Masura 112 - APDRP, pentru intocmire si depunere documentatie.Insa, timp de 1 an de zile, desi documentele necesare au fost ... (vezi toată discuția)