Iata situatia cu care ne confruntam.
In calitate de persoana fizica am angajat cu contract o firma de constructii care sa execute o lucrare in decembrie 2008. Au inceput lucrarile care s-au tergiversat si apoi s-au oprit, cert este ca lucrarea nu este finalizata nici acum desi termenul era de 12.12.2008. Ca urmare am inceput discutiile cu constructorul pentru a ne recupera avansul si a inceta de comun acord contractul, si am intampinat diverse amanari din partea acestuia. In fine, ieri, i-am transmis prin email o notificare de incetare a contractului, pe care o regasiti mai jos:
"Stimate Domnule X,
In conformitate cu capitolul 7 al contractului incheiat de comun acord, va anuntam ca dorim incetarea contractului nr 47/02.12.2008 pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre firma dvs.Pe cale de consecinta dorim recuperarea integrala a avansului de 1000 de RON, achitat in data de 2.12.2008, la incheierea contractului.Va atragem atentia ca lipsa returnarii avansului mentionat pana in data de 13 februarie 2009 se va constitui in baza litigiului pe care il vom reclama instantelor de judecata competente.De asemenea, va asiguram ca vom proceda la reclamatii scrise catre Inspectoratul de Stat in Constructii si Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorilor. In acelasi timp, vom lua masurile necesare ca numele firmei dvs sa fie reclamat pe listele publice de debitori si rau executanti din constructii, astfel incat alti potentiali clienti neavizati de metodele pe care le practicati sa poata fi protejati.Va asigur inca o data, ca nu dorim sa ajungem la litigii in instanta si ca dorim incheierea contractului pe cale amiabila si returnarea avansului platit, asa cum va solicitam de 2 luni.Ne puteti contacta la: ....
Asteptam reactia dvs pana vineri 13 februarie 2009.
Cu stima,"
Ca urmare a acestui mesaj, domnul reprezentant al firmei s-a suparat foarte tare si a declarat ca vom primi raspunsul lui asa cum am cerut pana vineri 13 februarie si ne vedem in instanta, pentru ca se considera amenintat si calomniat. Va rog sa-mi spuneti care sunt masurile legale pe care le pot lua impotriva acestei firme si daca notificare pe care am transmis-o depaseste drepturile legale pe care le am.
OK deci primul pas va fi notificarea prin posta cu confirmare de primire. Al doilea este sa contactam un avocat pentru chemarea in instanta.
Cat poate sa dureze un astfel de demers pana la finalizare, adica pana cand primim banii inapoi? Ce suma poate fi considerata un onorariu rezonabil/ora de consultanta si la ce suma se poate ajunge cu onorariul avocatului? Va intreb pentru ca realizez ca poate e o problema mai degraba de principiu decat de suma, cei 1000 de ron pe care vrem sa-i recuperam nefiind poate un motiv de lupta acerba. Totusi, in constructii in Romania sunt niste practici frustrante si agonizante iar eu una m-am saturat. Sa nu facem nimic in acest moment ar insemna incurajarea acestor practici, totusi ne-ar ajuta sa stabilim daca efortul poate fi pe masura rezultatelor ca sa putem lua o decizie in cunostinta de implicatii.
Va multumesc,
RT