Sunt un om simplu care n-a fost interesat prea mult de legi si pamanturi intr-o anumita perioada.
Am descoperit legea 10/2001 mult prea tarziu pentru a intocmi notificarea necesara in timp util.Povestea mea esta urmatoarea:parintii mei au fost expropriati de casa lor si terenul aferent in 1977-ulterior fiind demolata proprietatea pentru constructia unui bloc de locuinte.Nu exista notificarea care m-ar fi ajutat la recuperarea unor despagubiri ,eventual in instanta.Am apelat la un moment dat la un avocat care m-a 'usurat" de o suma considerabila,fara ca nici macar sa introduca o eventuala actiune.Mai multe lucruri legate de cazul meu am aflat de pe net decat de la dansul.Aveam o speranta cu aceste ultime modificari la lege(legea 1/2009) dar citind-o tot nu am inteles:nu a aparut nici o portita pentru cei care nu au facut cererile de recuperare in termenul legal?
Am vreo sansa in instanta sa castig dreptul de restituire al pretului de piata al imobilului daca nu posed acea notificare??? Va rog mult care poate sa-mi dea un raspuns clar pentru ca nu mai am incredere in raspunsurile obtinute pe cale oficiala. va multumesc.
daca aflam cum au fost expropriati poate mai exista posibilitati. parintii dumneavoastra trebuie ca au avut rol fiscal - de acolo va puteti procura cu siguranta acte, care pe de o parte sa stabileasca ce si cat aveau pentru ca astfel se socoteau impozitele ce trebuiau platite, si de asemenea acolo trebuie sa scrie motivul pentru care a fost inchis rolul. incercati sa procurati aceste inscrisuri - o simpla cerere la arhiva administratiei fiscale - si apoi mai putem discuta.
pe legea 1/2009 nu prea puteti merge, caci nu s-a prevazut nici o repunere in termen pentru cei ce au de revendicat, dar daca aveti documentele mai sus mentionate s-ar putea incerca o actiune pe dreptul comun .... daca nu a intervenit intre timp vre-o prescriptie. trebuie vazut!
Exproprierea a fost facuta in baza decretului 164/1977 odata cu aprobarea demolarilor respective(au fost expropriati mai multi cetateni atunci)iar parintii mei au fost considerati chiriasi in locuinta lor inca 3 ani pana si-au construit o alta casa din resurse proprii pentru a elibera vechea locuinta.Exista adeverintele de rol,exista tabel intocmit cu cei demolati respectiv-suprafata detinuta,exista fotografii cu imobilul inainte de demolare si fisa de calcul a suprafetei locative.
Regret atat de mult ca am "dormit" atunci cand trebuia sa fac ceva legat de povestea asta pentru ca aveam doar 7-8 ani pe atunci si imi amintesc cu mare durere cum au suferit parintii mei in acea perioada,cred ca au pierdut 10 ani din viata
cu amaraciunea asta.Vina este doar a mea pentru ca ei au fost de fapt bunicii mei(eu fiind infiata de ei)si in perioada acestor legi eram mult prea ocupata sa-i ingrijesc deoarece varsta inaintata ii facuse din nou copii.
Asta e trebuie sa ma resemnez si sa ma impac cu ideea ca sunt in pierdere.
Multumesc din suflet celor care mi-au raspuns.
realitatea este ca s-a scurs cam mult timp de atunci, dar totusi poate mai merita un pic de osteneala. exproprierea trebuie sa fi fost facuta in baza unei decizii - ce scrie in acea decizie?
recunosc ca nu cunosc acel decret din 1977, dar si pe acele vremuri exproprierea nu se putea face decat pentru cauza de utilitate publica si in urma unei juste si prealabile despagubiri. treaba cu "justa" poate fi mai comunista, dar asta pana una alta deranjeaza mai putin. aveti acea decizie? daca nu incercati s-o procurati.
sansele sunt intr-adevar minime, dar cred ca efortul procurarii acelei hartii in cazul in care nu o detineti nu este prea mare.