va rog sa-mi spuneti daca tatal meu isi poate vinde partea apartamentului care ia revenit dupa moarte mamei altei persoane fara aprobarea copiilor.va multumesc
Sunteti 3 mostenitori, tatal cu o cota de 1/4 si cei 2 copii impreuna cu o cota de 3/4. Cota parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata fara acordul celorlalti coindivizari.
Dar daca vreti sa vindeti imobilul in totalitate ( in lipsa partajului prin care imobilul este atribuit unui singur mostenitor ceilalti primind in schimb despagubiri corespunzatoare cotei lor ) nu se poate decat impreuna , toti cei 3 mostenitori.
Da. Omul poate sa vanda ceea ce are fara sa ceara aprobarea cuiva (a mea, a rudelor lui sau a altuia de prin preajma).
Conform certificatului de mostenitor aveti fiecare cate o cota-parte din dreptul de proprietate asupra apartamentului.
Fiecare poate sa vanda cota LUI parte (= ceea ce are) fara acordul altuia.
Niciunul nu are apartamentul intreg. Daca unul ar vinde apartamentul intreg, ar insemna sa vanda si ceea ce nu are (mai mult decat are). Apartamentul intreg se poate vinde cu consimtamantul tuturor celor care il au (cota-parte + cota parte + ...= 100%).
Daca aveti temerea ca tatal ar putea sa vanda te-miri-cui cota lui parte, puteti solicita PARTAJUL (cereti atribuirea catre dvs. a apartamentului intreg cu obligatia dvs. de a plati celorlalti coproprietari - tata si frate - o sulta corespunzatoare valorii cotelor parti pe care le au).