avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... legea 544/2001, documente de interes public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

legea 544/2001, documente de interes public

In baza legii 544/2001 am solicitat unei primarii copia unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de construire. Primaria a raspuns ca :"intrucat din datele prezentate de dvs nu faceti dovada ca sunteti direct interesata sau potential afectata de actele administrative solicitate, acestea nefiind documente de interes public, cererea dvs nu poate fi solutionata in mod favorabil"
Dupa cate am vazut eu, nu exista in lege vreo precizare care m-ar obliga sa-mi justific cererea. Ar trebui sa contest acest raspuns al primariei?
Cel mai recent răspuns: ilie.gheorghe66 , utilizator 19:56, 25 Februarie 2009
Consiliul Local v-a dat un raspuns corect si legal.

Documentele solicitate de dvs. nu sunt de interes public, in acceptiunea Legii nr. 544/2001.
Cum defineste legea "documentele de interes public"? Eu nu vad ceva anume in text.
mirelaapostol a scris:

Cum defineste legea "documentele de interes public"? Eu nu vad ceva anume in text.


Legea nu defineste, in mod evident, documentele de interes public, ci informatiile de interes public. Printre informatiile de interes public prevazute la art. 5 exista si documente sau apreciati ca, de exemplu, actul normativ care reglementeaza organizarea si functionarea institutiei nu este document?

Eu apreciez, pe de o parte, ca vorba lunga este saracia omului si, pe de alta parte, ca pe acest forum scriu si persoane care au nevoie in mod real de un raspuns.

Repet raspunsul meu, chiar daca nu va place: Consiliul Local a procedat in mod corect si legal. :wave:
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna
Conform art. 7 alin 21, 22 si 23 din Legea nr. 50/1991privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, asa cum a fost modificata prin OUG 214/2008, autorizaţia de construire şi anexele acesteia au caracter public şi se pun la dispoziţia publicului spre informare, pe pagina proprie de web a autorităţii administraţiei publice locale emitente sau prin afişare la sediul acesteia, după caz.
În aplicarea acestor prevederi autorităţile au obligaţia de a respecta restricţiile impuse de legislaţia în vigoare în legătură cu secretul comercial şi industrial, proprietatea intelectuală, protejarea interesului public şi privat, precum şi fără a se aduce atingere garantării şi protejării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice cu privire la dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, potrivit legii. Autorităţile face publica emiterea autorizaţiei de construire sau, după caz, a actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi pun la dispoziţia publicului următoarele informaţii:
a) conţinutul autorizaţiei de construire şi al anexelor aferente, care includ toate condiţiile necesare a fi îndeplinite de solicitanţi, sau, după caz, conţinutul actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii;
b) principalele motive şi considerente pe care se bazează emiterea autorizaţiei de construire sau, după caz, a actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ca urmare a examinării comentariilor şi opiniilor exprimate de public, inclusiv informaţii cu privire la desfăşurarea procesului de consultare a publicului;
c) descrierea, după caz, a principalelor măsuri pentru evitarea, reducerea şi, dacă este posibil, compensarea efectelor negative majore, conform actului administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului.
Totodata, prin noua ordonanta, orice persoană interesată, care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, potrivit legii, pentru a ataca autorizaţia de construire sau actul de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, după caz, emise de autoritatea administraţiei publice locale competentă .
Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului a autorizaţiei de construire sau a actului de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, după caz, persoanele vatamate vor solicita autorităţii administraţiei publice locale emitente revocarea actului, în tot sau în parte, dacă acesta nu a produs efecte juridice.
Avand in vedere cele de mai sus, consider ca autorizatia de construire si documentele care au stat la baza acesteia sunt infomatii publice / documente de interes public iar refuzul primariei a fost nejustificat.
Ori un act administrativ, in cazul nostru autorizatia de construire, nu poate fi atacat in contencios administrativ daca nu cunosti continutul sau.
Contestati deci adresa primita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si unde pot afla daca vecinul are aprobare,autorizatie de ... Valy.D Valy.D Cum si unde pot afla daca vecinul are aprobare,autorizatie de constructie pe hotar?? (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie CAI2010 CAI2010 Vecinii au înălțat curtea cu 50cm si au început construcția unui gard langa cel deja construit de catre mine, a cărui inaltime depășește gardul ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca au mai fost date avize inainte pentru modificare SimonaHuma SimonaHuma Buna ziua! As dorii sa stiu cum as putea afla daca s-au mai dat avize sau autorizatii pentru schimbare/modificare la un spatiu comercial? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)