avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament prin \\"Prima Casa\\"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament prin "Prima Casa"

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema:

Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul "Prima casa". In luna aprilie a anului 2011 m-am separat de fostul sot, el continuand sa locuiasca in apartamentul nostru, iar eu m-am mutat in alt oras. De atunci platim fiecare cate jumatate din valoarea ratei. In luna octombrie a anului 2012 s-a pronuntat divortul, iar fostul meu sot spune ca nu ii trebuie apartamentul si ca mi-l lasa mie, cu conditia sa-i dau jumatate din banii platiti cat am stat impreuna plus banii pe care i-a platit el dupa ce ne-am separat.

1. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca eu sa-i platesc sumele mentionate mai sus chiar daca n-am locuit in acel apartament.
2. Este legal sa inchiriez partea mea de apartament unei terte persoane pentru a-mi putea plati rata, pana se va clarifica problema partajului?

Cel mai recent răspuns: cristinastana , utilizator 15:07, 3 Februarie 2013
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsuri...
Din tot ceea ce-mi spuneti reiese ca in ultimii doi ani de cand m-am mutat, el a beneficiat de imobil si bunuri, iar eu sunt buna de plata, el primindu-si inapoi toti banii platiti. Practic el sta pe gratis. Sa inteleg ca nu am niciun drept sa hotarasc ce se intampla cu jumatatea mea de casa (sa o inchiriez), desi platesc luna de luna jumatate din rata la banca.
Daca nu vreti, nu-i dati banii pe care-i cere. Puteti sa va judecati si cereti dvs in instanta sa platiti sulta dupa cum credeti. Deloc, nu se va putea.
Fara partaj nu aveti o cota determinata, aveti in coproprietate cu fostul un imobil, nu puteti inchiria fara acordul lui. Daca aveati o proprietate pe cote parti de 50- 50% sau dupa partaj daca impartiti pe cote, puteti inchiria si chiar vinde fara acordul lui.

Puteti proceda si altfel.. chiar daca vi se pare ca acum ii dati mai mult decat ar merita, castigati timp si implicit veti recupera in timp din paguba. megeti la banca si luati acordul pt paratj si preluarea ratelor de catre dvs, mergeti la notar si faceti partajul astfel : imobilul va revine dvs si ii veti da sulta pretinsa in termen de ..( cum va intelegeti), ii puneti conditia sa plece din casa si inchiriati apoi tot ap.
Contractul de credit pentru investitii imobiliare ma denumeste pe mine "imprumutat" iar pe el "coplatitor".
Incheierea Biroului de cadastru si publicitate imobiliara ne denumeste pe amandoi proprietari in cota de 1/1 de sub B.3

Asta nu inseamna ca fiecare detine o cota parte de 50% din apartament?
Uitati-va pe contractul de vanzare-cumparare, acolo scrie cum ati cumparat.
In contractul de vanzare-cumparare suntem denumiti "cumparatori" si se specifica faptul ca, "cumparam, ca bun comun" apartamentul ce face obiectul contractului si ca solicitam intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate in favoarea noastra.

Alte discuții în legătură

Divort/cale amiabila iuli113 iuli113 Buna ziua, Am urmatoarea speta: M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)