avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita -probleme
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita -probleme

Acum citeva zile am primit o notificare de la banca precum ca daca nu platesc sumele datorate voi intra in executare silita.
Am mers la banca si am stabilit verbal ( fara niciun document scris) ca sint in incapacitate de plata ( de altfel ma paste si un faliment, notificarea nu era o surpriza). Cei de la banca au spus ca trebuie sa discute cu centrala.

Dupa citeva zile am sunat din nou la banca si cei de acolo mi-au spus ca lucrurile nu sint asa de simple si ca nu ma vor baga in executare silita ci mai bine sa fac cum pot sa platesc si sa ma imprumut in continuare de la altii ca sa platesc rata +dobinzile.
Au facut presiuni psihice asupra mea descriindu-mi in termenii cei mai negri ce mi se va intimpla daca nu platesc, si faptul ca ei nu vor apela la executor judecatoresc ca sa intru in executare silita ci vor astepta pina cind dobinzile vor deveni uriase si imposibil de platit. Mi se pare absolut ingrozitor ca o banca sa poata dispune dupa bunul sau plac de situatii de genul acesta.

Simplu vorbind, mie mi se pare firesc ca eu, persoana care nu pot plati un credit sa-l achit prin aceasta forma de executare silita si prin pierderea bunului girat (in cazul de fata un spatiu comercial) .
Sub ce temei legal ar putea banca sa taraganeze acest lucru pina cind dobinzile vor deveni imposibil de platit in zece vieti.
Ce as putea sa mai fac??? Nu pot actiona in niciun fel? Nu-i pot da in judecata?

In primul rind nu se mai poate cu aceasta tortura psihica. Vorbim aici de o linie de credit ( mult mai cruda decit un credit obisnuit) si de ani de zile in care am platit mai multe dobinzi decit rate si in tot acest timp banca a facut presiuni uriase obligindu-ma sa inchei acte aditionale din ce in ce mai strinse.

Pur si simplu nu mai am de unde sa platesc si sint gata sa accept consecintele din punct de vedere legal.

Intrebarea mea este legata de legalitate acestor lucruri: Poate banca sa amine la nesfirsit intrarea in executare silita ca sa poata creste in mod artificial ( zic eu) dobinzile? Pot eu sa opresc acest lucru? Pot eu contacta un executor judecatoresc? Pot da banca in judecata ?
Cu privire la intrebarile dvs., va ofer urmatoarele lamuriri:
1. Banca nu poate amana la nesfarsit, cum spuneti dvs. , introducerea cererii de executare silita, ci maxim pana la 3 ani (dupa 3 ani de la ultima plata, datoria se prescrie); Este in dreptul sau sa astepte pana la acest termen, in tot acest timp dvs. se presupune ca trebuie sa achitati, ratele curg (nu este apreciabila insa exprimarea...dobanzi imposibil de achitat, desi nu sunt departe de adevar; dvs. puteti calcula la cat se vor ridica acestea cu timpul; plus ca se aduna RATELE nu doar dobanzile; dar acesta este alt aspect, vi s-a spus astfel pt a va determina sa achitati);
2. Nu puteti opri acest lucru decat prin plata restantelor si revenirea cu platile la zi;
3. Nu puteti dvs, in calitate de debitor sa contactati executorul judecatoresc; conform legii, executarea silita incepe la solicitarea creditorului;
4. Nu puteti da banca in judecata, adica puteti (nimeni nu va ingradeste accesul la justitite), dar nu va puteti prevala de propria culpa, pentru a obtine ceva...In plus, vorbind ipotetic, ce ati putea cere in instanta? Introducerea executarii silite impotriva dvs.? Din pacate, nu se poate asa ceva. Mai mult decat atat, executarea silita nu este in avantajul dvs., nici acum, nici peste 3 ani, intrucat pe langa faptul ca se adauga cheltuielile de executare si onorariul executorului in sarcina dvs., executorul va executa oricum spatiul comercial de care vorbiti, chiar daca datoria in prezent este mai mica decat ar fi peste 3 ani.
Sper ca v-am fost de ajutor.
Taraganarea introducerii actiunii de executare silita pentru incasarea de dobinda la dobinda. Eu am anuntat incapacitatea de plata ( verbal) si mi s-a pus in vedere cu rea vointa ca ei vor alege sa nu cheme executor judecatoresc ci ca ma vor obliga sa vind proprietatea cu o suma foarte mica urmind ca pentru diferenta sa dechid o noua linie de credit. Mie mi se pare ilegal ca ei sa faca asa o presiune. Dumneavoastra, nu? In plus refuza sa-mi puna la dispozitie o copie dupa contract ( originalul si actele aditionale s-au pierdut intr-o inundatie).

Da, multumesc mult! M-ati ajutat. Eu nu doresc sa opresc executarea silita ci incerc sa impiedic acumularea de dobinzi ( +rate, se subintelege). Liniile de credit functioneaza diferit si dobinzile cresc foarte mult. Sint inca sub influenta discutiei cu cei de la banca, inca nu am contactat un avocat dar cu siguranta nu intentionez sa dau banca in judecata daca aceasta urmeaza sa actioneze legal.

Sigur ca da, inteleg cum functioneaza astfel de contracte si stiu si cu ce se ocupa bancile ( din pacate e prea tirziu sa ma mai ajute acest lucru )... dar eu am gasit foarte amenintatoarea atitudinea celor care de citiva ani de zile au incasat sute de milioane doar din dobinzile acestui contract. Am crezut ca se respecta interesul ameblor parti si cam de comun acord vom face astfel incit acest contract sa fie achitat.
Singurul lucru pe care il doresc este sa se incheie acest contract ( cu toate consecintele ce decurg de aici) cu conditia ca totul sa fie LEGAL si fara rea vointa.

As vrea sa mai aduc o precizare: eu am incheiat acest contract pentru linia de credit impreuna cu fostul meu sot, la acel moment eram impreuna administratorii firmei, ulterior eu am ramas doar in calitate de fidejusor , nemaidetinind nicio parte din societatea comerciala in discutie( imi cunosc responsabilitatile ca fidejusor)). In timp ce eu am resuit sa accept ca voi plati pina la sfirsitul vietii mele ( si probil si in restul reincarnarilor, asta ca sa fac o gluma amara) , fostul meu sot este in depresie si in pragul sinuciderii.
Pentru el fac acest demers, incerc sa-l ajut sa depaseasca acest moment, sa-l fac sa inteleaga care ii sint cu adevarat optiunile ...
Va multumesc, din nou.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Zilele trecute mi-am mai dat cu parerea cu privire la politica unor banci intr-o anumita privinta si am intrat intr-un conflict cu cineva care are o parere foarte buna despre acest sistem. Respect opinia altor persoane, chiar daca este contrara uneori opiniei mele, de aceea nu voi comenta legalitatea sau nelegalitatea procedurii bancare. Pot doar sa va spun ca in cazul dvs. nu apreciez modalitatea in care vi s-a vorbit si vi s-a expus problema, insa trebuie sa recunoastem ca asta nu este vina instituitiei bancare, ci probabil a unei persoane angajate a acesteia (sau a unor persoane). Ce pot sa va sfatuiesc eu: orice solicitare, petitie, raspuns etc. pe care le adresati bancii, incercati sa imbrace forma scrisa. Astfel, ii obligati sa va raspunda tot in scris, iar lipsa unor raspunsuri pot fi in avantajul dvs.
Asa cum am precizat mai sus, dvs. aveti cu contract in derulare, ratele curg impreuna cu dobanzile si penalitatile de intarziere, si banca este in drept sa introduca cererea de executare cand apreciaza necesar (repet, in limita celor 3 ani).
Atceva...nu stiu ce as putea sa va sfatuiesc...eventual, sa aveti dvs un cumparator pt spatiul comercial, la un pret care va convine, care sa achite datoria dvs si in schimb sa ramana cu acel imobil sau cand incepe executarea silita, sa aveti cumparator si sa solicitati executorului sa vindeti dvs., sub supravegherea lui, la un pret superior decat cel de licitatie.
Doamna, acum am vazut ca ati mai scris ceva. Faceti-ma sa inteleg un lucru...creditul s-a facut pe societate, da? iar dvs. fidejusor, fara beneficiu de discutiune, banuiesc...?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Da, linia de credit este facuta pe societate. Dupa divort am renuntat la orice beneficiu de orice fel ( scuze, nu stapinesc terminologia). Nu am putut iesi din calitatea ( sic!) de fidejusor pentru ca nu s-a putut efectua partajul, bunurile noastre fiind sub ipoteca bancara.
Bineinteles, in cazul de fata s-a ajuns la aceasta situatie din cauza proastei administrari a afacerii si a nenumaratelor credite si imprumuturi ( acesta fiind si motivul divortului) care au ajuns de neplatit. Nu detin absolut nicio proprietate insa inteleg ca voi plati 1/3 sau ceva de acest gen din orice venit pe care il am, in cazul in care banca nu isi recupereaza ( nu se indestuleaza din valoarea totala a posesiunilor societatii) sumele.
Asta urma sa va intreb...daca aveti bunuri proprietate personala. Daca nu aveti, intr-adevar nu se poate face executarea decat prin poprire (1/3 din veniturile dvs.). Dar incercati una din variantele pe care vi le-am expus, pt a obtine un pret mai bun asupra imobilului.

Alte discuții în legătură

Executare silita fidejusor uracort uracort Am fost administratorul unei firme ce a fost radiata in urma intrarii acesteia in faliment ca urmare a incapacitatii de plata. In timpul functionarii firmei am ... (vezi toată discuția)
Executare silita fidejusor tazuu tazuu Buna ziua , Am luat pe societate o linie de credit de 55.000 lei de la Banca , avand drept fidejusor o ruda a mea. Nereusind sa platesc ratele , banca a dat ... (vezi toată discuția)
Poprire abuziva din partea bancii raiffeisen bank CristinaS24 CristinaS24 Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati. Sotul meu a avut o firma, a facut liniii de credit pentru care eu am semnat ca si fidejusor. Sotul a decedat, am mostenit ... (vezi toată discuția)