buna ziua . am un fiu de 28 de ani incadrat in grad de invaliditate 2 certificatul de incadrare avand un caracter permanent si fiind emis de comisia de evaluare a pers cu handicap . divortand de tatal sau ,l-am actionat in judecata ,ptr a contribui cu o suma de bani ptr intretinerea fiului. instanta s-a ptronuntat si i se retineau din pensia tatalui 25 la suta . in 2010 martie tatal sau a decedat si am mers la casa de pensii ,la comisia de evaluare si aeliberat o decizie de pensionare tot cu gradul 2 .,valabila ptr un an ,am fost si anul trecut si tot la fel am obtinut o decizie de incadrare in grad de invaliditate tot ptr un an . anul acesta trebuie sa ma prezint iar pe 9 aprilie . intrebarea mea este ;cand are dreptul fiul meu sa obtina o decizie cu caracter pemanent .? mentionez ca in tot acest timp fiul meu urmeaza tratament de specialitate de la medicul psihiatru ,boala este ireversibila ,nu au survenit modificari de ameliorare din contra s-au agravat in ultimii ani . va multumesc . radulescu nina
Art. 79
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
Poate obtine o decizie cu caracter permanet,numai daca se incadreaza la Art.79(1)lit.a)
Sau:
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.