avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas incadrat in grad de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas incadrat in grad de invaliditate

buna ziua . am un fiu in varsta de 29 de ani incadrat in gradul 2 de handicap accentuat certificatul de incadrare avand caracter permanent .in urma divortului ,l-am actionat pe tatal fiului in judecata pentru a contribui cu o suma de bani la intretinerea fiului nostru . instanta s-a pronuntat in anul 2008 si motiva :obliga paratul la plata a 25 % din veniturile realizate {acesta fiind pensionar la acea data }pe toata perioada cat reclamantul adica fiul nostru se afla in stare de nevoie . in anul 2011 tatal sau a decedat si am mers cu hotararea judecatoresca la casa de pensii pentru stabilirea pensiei de urmas in grad de invaliditate .am depus toate actele si cu foarte mare greutate ,dupa indelungi demersuri ,dupa o alta evaluare de catre comisia de expertiza a casei de pensii ,i s-a acordat fiului nostru pensie de urmas in grad de invaliditate {mentionez ca am facut dovada ca invaliditatea a intervenit inainte de implinirea varstei de 16 ani ,mai precis din copilarie },insa pentru obtinerea in continuare a dreptului merg la comisie regulat ,eu fiind curatorul fiului meu . la ultima evaluare ,in aprile 2013 mi-a acordat termen de revizuire in 2016 adica la 3 ani . intrebarea mea este : este legal aceasta evaluare dupa cum vrea medicul de la expertiza ,in conditiile in care certificatul de incadrare in grad de handicap are caracter permanent si in conditiile in care in hotararea judecatoresca se mentioneaza fara putinta de tagada : pe toata perioada cat reclamantul este in stare de nevoie . aceasta stare de nevoie fiind practic demonstrata cu certificatul de incadrare in grad de handicap . mentionez ca boala este psihic dar nu pot spune exact diagnosticul ,pot spune doar ca nu este vindecabila ci doar se poate ameliora sub tratament . va multumesc tuturor celor care imi puteti da sfaturi pe acest forum care mie imi este de foarte mare ajutor . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:58, 22 Martie 2014
Asa prevede legea - Articolul 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare.."
am citit art 78 pe care mi l-ati indicat ,insa tot la fel de bine art 79 spune clar :nu mai sunt supusi revizuirii .....punctul a: persoanele a caror boala este ireversibila ..exact ca in cazul fiului meu . si am accentuat motivatia instantei :pe toata perioada cat reclamantul se afla in stare de nevoie ,aceasta stare de nevoie fiind demonstrata prin caracterul permanent al certificatului de incadrare in grad de handicap . si inca ceva :cat timp a trait tatal sau ,i s-a retinut acestuia 25%din pensia sa ,nemaifiind nevoita sa merg la comisie ci doar la medicul curant pentru tratament . ghinionul fiului ca a decedat tatal sau sa inteleg ...sau birocratia care ne termina pe noi cei care luptam pentru acesti nefericiti ai sortii . va multumesc tuturor pentru intelegere si eventualele pareri . cu respect radulescu
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas invaliditate ninaradulescu ninaradulescu buna ziua . am un fiu de 28 de ani incadrat in grad de invaliditate 2 certificatul de incadrare avand un caracter permanent si fiind emis de comisia de ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensionare urmas invaliditate cum pot face contestatie la decizia de pensionare a fiului meu in varsta de 26 de ani ? mentionez ca fiul meu are diagnosticul retard psihic sever cu tulburari ... (vezi toată discuția)