avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor succesiune

Buna ziua,

Iata situatia mea, urmare a decesului mamei mele:

As dori sa stiu cum pot sa obtin pe cale legala certificatul de mostenitor necesar succesiunii dupa mama mea, recasatorita. Sotul ramas in viata imi blocheaza accesul la certificatul de deces, nu posed nici macar o copie dupa certificatul de nastere si sau recasatorie al mamei mele, nici vreo copie dupa actul de coproprietate al mamei mele pentru apartamentul detinut impreuna cu sotul ramas in viata. Singurul document aflat in posesia mea este actul meu de nastere, cu mentiunea ca in certificatul de nastere numele de familie al mamei mele corespunde cu cel de familie al meu, certificatul de deces este emis pe un nume diferit, respectiv cel al sotului actual. De asemenea, precizez ca nu locuiesc in tara, sunt cetatean canadian.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 10:02, 4 Februarie 2013
Certificatul de mostenitor se obtine dupa dezbaterea succesiunii pe cale notariala. Insa daca relatiile dintre dv si sotul mamei (sot supravietuitor) nu sunt bune, ar trebui sa sesizati instanta de judecata cu o cerere privind succesiune si partaj.

Actiunea o puteti inregistra, urmand ca apoi, fie sa solicitati obligarea paratului sa depuna la dosar certificatul de casatorie, actul de proprietate al apartamentului, CF -ul apartamentului, certificatul de deces, fie va adresati serviciului de stare civila sa va elibereze un extras din aceste documente (mai putin CF).

Avand in vedere ca din 15 februarie va intra in vigoare Noul cod de procedura civila, veti avea de indeplinit o serie de alte formalitati.

Daca locuiti in alta tara, va trebui sa mandatati pe cineva - un avocat/alta persoana pentru a se ocupa de proces. Trebuie sa stiti insa ca, daca mandatarul nu este avocat nu va putea pune concluzii asupra exceptiilor sau asupra fondului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mayacrisan mayacrisan Buna as dori sa aflu actele necesare pentru a dovedi calitatea de mostenitor dupa mama mea : sunt o femeie divortata, eu am toate actelede stare civila, dar ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune Keyla Keyla Mama a decedat in 2018, eu sunt singurul copil. La data decesului mama era casatorita. Nu am dezbatut succesiunea pentru ca sotul ei avea domiciliul in alta ... (vezi toată discuția)
Succesiune, partaj cygni cygni Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in clarificarea unei probleme de succesiune. Tatal meu a incetat din viata acum doua luni. El a fost recasatorit si am un ... (vezi toată discuția)