avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reinstaurare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reinstaurare autoritate parinteasca

In speta este vorba despre o cerere de exercitare a autoritatii parintesti in comun pe noul cod civil in conditiile in care divortul s-a pronuntat pe vechiul cod civil si minorul a fost incredintat unui parinte.
Imi poate spune cineva daca o astfel de cerere se judeca in regim de urgenta, camera de consiliu fara citarea partilor (eventual fara introducerea in cauza a Autoritatii Tutelare)?
Am citit un articol in care se afirma ca aceasta ar fi procedura insa ma intereseaza daca cineva a procedat asa in viata reala.

Acesta ar fi linkul articolului.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
Bojan I.M., Mediator
Stimate bpcs
Ar fi impotriva principiului dreptului la aparare daca s-ar proceda asa.
Ganditi-va ca de la intrarea in vigoare a CC, a trecut 1 an si 4 luni, deci in acest interval, s-au putut intampla multe si este necesara reevaluarea tuturor probelor din urma cu mai multi ani.
In plus, diferenta intre incredintare si autoritatea comuna+domiciliu este doar nevoia de acord notarial din partea parintelui la care nu domiciliaza copilul pentru orice deplasare in afara granitelor a celuilalt parinte impreuna cu minorul.
In situatia intrarii in spatiul Schengen, pica si aceasta diferenta pentru tarile cuprinse in acest acord.
Este discutabila incalcarea dreptului la aparare. In principiu probele au fost administrate, apararile au fost facute iar o reevaluare a probelor din dosarul vechi presupune aceeasi munca cu evaluarea unor probe noi.... aici nu s-au schimbat prea multe in ncc.
Ma intrebam daca articolul este scris pe baza unor interpretari legale impinse la extrem sau daca cineva chiar a folosit procedura descrisa.
Nu cunosc procedura asta, e prezentata de parca ar fi una aparte. Se poate obtine o hotarare pe ordonanta data in CC fara citare, insa nu-i vad rostul. Ancheta este obligatorie, conform legii, in toate cauzele privind minori.
Procedura pare a fi una rapida. Si eu sunt nelamurit si incercam sa vad daca are aplicabilitate in viata reala. Ancheta se afla in dosarul vechi.
Procedura rapida se cheama ordonanta; nu se poate da nicio hotarare privind minori daca in respectivul dosar nu e ancheta sociala.
In concluzie, daca se citeaza Autoritatea care raspunde mai greu ca parintii, de ce nu s-ar cita parintii? E ilogic.
Incercam sa va spun, pe ocolitelea, ca nu prea e asa ceva...

Alte discuții în legătură

Procedura ordonanta presedentiala fara citarea partilor cata78 cata78 buna ziua . am deschis o ordonanta presedentiala fara citarea partilor avand ca cerere \" reincredintare minor \" , minorul fiind incredintat mamei in ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Buna ziua! Am introdus actiune de divort si in acelasi timp am facut si o cerere de ordonanta presedentiala (la sfatul unei doamne avocat), pentru ca pe ... (vezi toată discuția)
Divort adinaraducu adinaraducu Buna ziua. Am si eu in familie pe cineva care a intentat divort si este deja la al treilea termen- pe 23 sept a fost al doilea termen, iar pe 7 oct este al ... (vezi toată discuția)