avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de circulatie

In timp ce ma aflam cu masina in curtea unei primarii unde obisnuiesc sa-si parcheze angajatii masinile, din neatentie am avariat una dintre masini. Am plecat de la fata locului si nici nu m-am prezentat la politie intrucat masina mea nu a suferit nicio avarie. Mi se poate retine permisul de conducere sau pot fi sanctionat pentru incalcarea vreunei norme rutiere avand in vedere locul comiterii accidentului?
Cel mai recent răspuns: mario_er , utilizator 19:26, 8 Mai 2013
Exista doua variante :
I. Cineva ( proprietar , martor ) va denunta la politie fiind observator al evenimentului , sau proprietarul cere printr-o adresa Primariei inregistrarile video cand isi gaseste masin lovita ( in cazul in care aceasta este supravegheata) .
II. Nici proprietarul, nici alte persoane nu au vazut nimic ( sau pur si simplu nu ii interseaza , indiferenta e o practica la moda in lumea in care traim ), caz in care proprietarul daca are asigurare facultativa , isi repara masina in baza acesteia , iar daca nu , merge la Politie , declara accidentul , urmand sa i se elibereze o dovada cu care isi repara masina pe costul sau intr-un service oarecare . Politia nu o sa caute nici un faptas , nu o sa ia probe de vopsea de pe autoturismul avariat si nici nu o sa trimita un batalion pentru rezolvarea situatie . Concluzia e ca daca nimeni nu a vazut nimic , persoana care a provocat accidentul poate dormi linistita ! :yeah:

OUG nr. 69/2007 - pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:
22. Articolul 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b):
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul."

H.G. nr. 85/2003 (regulamentul de aplicare a legii circulatiei)
Art. 230. - Permisul de conducere se retine in urmatoarele situatii:
c) cand titularul se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 77, art. 78 alin. (2), art. 79 alin. (1), (3) si (4) si la art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta;


Ca sa scurtam discutia: Putem considera curtea primariei drum public si implicit accidentul in cauza sa fie accident de circulatie? Care sunt normele de aplicare pentru aceasta situatie sau mai pe intelesul tuturor care definesc curtea primariei ca fiind un drum public?
Codul rutier , ca orice lege , lasa loc de interpretari. Pe de alta parte Politia , daca ajungeti acolo, va garantez ca nu lasa, ramaneti fara permis !
Codul rutier - Art.6
14. drum public – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;

ORDONANŢÃ Nr. 43 din 28 august 1997
ART. 4

Din punct de vedere al circulaţiei drumurile se împart în:

a) drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor şi pietonilor;

Si nu in cele din urma
iulian2009 a scris
...acel accident e a avut loc pe un drum public sau isi are originea in acesta .....


Si...DA ! Parcarea Primariei este considerata drum public , iar incidentul , accident in toata regula in cazul in care ajungeti la Politie . Problema ar fii alta, nu ar cam fii de competenta Politiei rutiere fiind pe aceasta categorie de drum , ci mai mult de Sectia de Politie la care este arondata Primaria.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
intabulare, utilizator
Vad ca nu conștientizați ca ați prejudiciat pe cineva.
Prejudiciul trebuie reparat.
Cea mai eleganta soluție era amiabila.
Fiți bărbat și asumați-va răspunderea.
Deciziile definitive ale unor instanţe de judecata au aratat ca parcarile, altele decat cele situate pe marginea strazilor, cum ar fi cele din mall-uri, din subsolurile cladirilor, din cladirile amenajate pentru parcare, nu au statut de drum public. De aceea incidentele care au loc in aceste spatii sunt greu de rezolvat din cauza vidului legislativ. Ce s-ar intampla daca ne-ar opri politia in parcarea unui mall pentru ca nu am respectat semnele de circulatie din interior, schimbate de altfel o data pe saptamana? In niciun caz nu ne-ar putea amenda pentru ca nu intram sub incidenta Codului Rutier.
Asa ca, ramanem la aprecierea politiei si decizia instantelor.
Multumesc pentru participarea la discutie

Alte discuții în legătură

Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)
Accident în parcare filmat de camerele de supraveghere. ce consecințe pot fi pentru șoferul vinovat, ținând cont că a plecat de la locul faptei și nu a declarat evenimentul la poliție? TheMacho TheMacho Am fost azi la firmă care are camera de supraveghere care a înregistrat cum am lovit ușor o mașină în parcarea de la bloc. Mi-au luat datele să îmi ... (vezi toată discuția)
Accident butnar11 butnar11 Buna ziua, Aveam autoturismul parcat in fata firmei la care lucram si un coleg mi-a lovit masina cu ... (vezi toată discuția)