avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
imi puteti indica Art. din Ordin unde este specificat ca se plateste si pt tevile comune izolate ? avem o situatie similara la bloc, un proprietar care refuza sa plateasca consumurile comunte pe motiv ca are tevile izolate.
Ordinul 233/2004 ANRSC:
ART. 12
(1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire,
aferente consumurilor de energie termica ale instalaţiilor de
încălzire aflate în proprietate comuna, se aplica tuturor
proprietarilor de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie decât
cea de locuinta, indiferent dacă sunt sau nu sunt racordati la
sistemul de alimentare centralizata cu energie termica.
(2) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie
decât cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare
centralizata cu energie termica ori care au alte surse individuale
de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi
de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent
instalaţiilor de încălzire aflate în proprietatea comuna din
interiorul spaţiilor respective - coloane de încălzire -, dacă
asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, în baza
procesului-verbal de constatare întocmit de comitetul executiv al
asociaţiei de proprietari/locatari. Reprezentantul legal al
asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie
termica tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare a
izolarii termice a coloanelor de încălzire aferente apartamentelor
sau spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din imobilul
respectiv. Se considera o izolatie termica de buna calitate dacă
între temperatura de la suprafata izolatiei şi temperatura
interioară a spaţiului respectiv nu exista o diferenţa de
temperatura mai mare de 0,5°C.

(3) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie
decât cea de locuinta, aflaţi în situaţia menţionată la alin. (2),
nu sunt scutiţi de achitarea contravalorii consumului de energie
termica pentru încălzirea spaţiilor comune - casa scării, culoare,
spălătorii, uscătorii, holuri şi altele asemenea.


Ordinul 255/2006 ANRSC
9. La articolul 12, alineatul (2) se abroga.
Text extras din: Ordin nr. 483/2008 - privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice

Art. 6. - Pe data intrarii în vigoare a prezentului ordin, Metodologia de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica în imobile de tip condominiu, prevazuta în anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 862 din 21 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si Contractul-cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatori de tip urban (asociatii de proprietari/locatari sau persoane fizice asimilate acestora, societati comerciale, institutii publice), prevazut în anexa nr. 2 la acelasi ordin, se abroga.

referitor la ce discutam mai sus, eu inteleg ca prin ordinul 483/2008 s-a abrogat Ord. 233 (modificat cu Ord. 255/2006)

atunci ce ramane in vigoare?
Din Ordinul 233/2004 ANRSC s-a abrogat numai Anexa 1 la acest Ordin, nu tot Ordinul.
Deci ce v-am scris mai sus este in vigoare.

Dar, pentru o mai buna edificare, puteti merge pe site-ul ANRSC --> Legislatie --> Realizari legislative. De asemenea puteti intreba direct la ANRSC despre acest aspect.
D-na elga,
Intradevar nu mai exista prevederea legala prin care se scutea plata pentru tevile izolate.

Totusi, caldura pentru tevile verticare, la fel ca si caldura pentru orice corp de incalzire, se calculeaza in in functie de puterea calorica a acestora.

O teava are o anumita putere calorica, in functie de materialul din care este realizata si dimetru.
Evident ca izolarea unei tevi scade puterea calorica a acesteia. Drept urmare multe firme de calcul fac astfel de ajustari pentru tevile izolate.
Nu e nimic rau in asta si nici ilegal. Dimpotriva ,e perfect normal. Prin izolarea tevilor, puterea calorica a acestora scade, caldura transferata in spatiul inconjurator scade. Evident si costurile trebuie sa scada.
Aceste rationamente nu le veti gasi in nici o lege, ele nu-si au locul in legi, pentru ca sunt aspecte strict tehnice.


Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)