avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
Atata timp cat un articol din Ordinul 233/2004 care prezenta niste conditii de scutire de la plata caldurii pe aceste tevi, deci se dadea ocazia macar unei masuratori nu neaparat dintre cele mai tehnice, presupunea sa aiba administratorul un termometru la el, a fost abrogat din Ordin, ce se poate intelege din asta? Ca nu se mai da prilejul la aceste decizii arbitrare.

La firma la care facem calculul caldurii am intrebat daca ei iau in considerare nisarea tevilor (am si eu bloc doua apartamente in aceasta situatie) mi-au spus ferm ca NU. Pentru conformitate cele scrise de mine mai sus.

Nu e menirea mea sa ma pronunt pe chestiuni tehnice. Am aratat prevederile legale.
Cine face altfel, il priveste, dar de aici se nasc discutii de tot felul, cele mai multe fiind subiective.
Eu va intreb:
scrie in lege cat trebuie sa fie puterea calorica a unei tevi din apartamentul meu ?

Acea putere o stabilesc cei ce inventariaza sistemul de incalzire, dupa cum v-am spus, in functie de material, grosime, diametru, izolare etc. - sunt aspecte strict tehnice care nu au ce cauta in legistalia pe care tot ne-o fluturati prin fata.

Nu e treaba legislatorului si nici a utilizatorului cum se stabilesc acesti parametrii. Este stric problema specialistului care actioneaza conform teoriilor si normelor tehnice.

Eu va spun ca exista multe firme care in cazul tevilor izolate ajusteaza puterea calorica a acestora cu un anumit coeficient. Repet, este perfect legal.

Inteleg intentia leguitorului de a simplifica lucrurile, dar sa nu trebuie sa amestecam domeniile. Inca de la inceput acea prevedere a fost la "nelalocul" ei. Nici nu trebuia sa existe, nu trebuie amestecata teoria tehnica cu legislatia intr-un mare ghiveci.

Atata timp cat un articol din Ordinul 233/2004 care prezenta niste conditii de scutire de la plata caldurii pe aceste tevi, deci se dadea ocazia macar unei masuratori nu neaparat dintre cele mai tehnice, presupunea sa aiba administratorul un termometru la el, a fost abrogat din Ordin, ce se poate intelege din asta? Ca nu se mai da prilejul la aceste decizii arbitrare.

Se intelege exact ce am pus mai sus, s-a remediat o gresela din varianta initiala a legii. Aceea de a amesteca merele cu perele.

Va rog uitati de ordinul 233 ca nu acolo e raspunsul. Singura legatura intre problema si ordinul 233 este mostenirea acestui concept gresit de "scutire si pentru tevile izolate". Si repet a 100-a oara, nu exista nici o scutire.
La fel cum o teava din cupru are putere termica mai mica una din otel se plateste mai putin pentru caldura emisa.
Si o teava izolata are putere calorica mai mica fata de una identica neizolata deci se plateste mai putin pentru caldura emisa.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
grandanat, utilizator
intreb si eu
nu cumva aceasta diferentiere a cat se plateste pentru coloana verticala(diferentiere intre cei cu coloane izolate si cei cu coloane neizolate) se face prin aplicarea formulei de calcul de la art16 alin(3) formula n(CD)(nr. total de unitati consum aferent fiecarui ap strabatut de coloane distributie), unde este si un K(Q CD) (factor de evaluare cu puterea termica aferenta suprafetei echivalente termic coloanelor din incaperea ..), Adica daca am inteles bine tocmai ce spunea domnul mai sus, o teava izolata are o putere termina mai mica adica factor de putere termica mai mic aplicat in formula, deci da un pret mai mic si diferit de cel de la coloana neizolata.

In concluzie platesc ceva si cei care au coloane izolate , dar nu cat platesc cei care au coloane neizolate, nu am vazut nicaieri in lege ceva precizari ca trebiue sa plateasc la fel cum cred ca a inteles utilizatorul elga50.

Eu cand am vazut precizarea din lege(343/2010) prin care se preciza inventarierea tevilor, coloanelor verticale din ap ce au coloane izolate sau neizolate, am vazut lucrurile si in urmatoarea interpretare: vor sa cunoasca toate datele tehnice reale de la fata locului pentru a se calcula pentru fiecare ap in functie de situatia sa, nu am gandit ca automat sunt buni de plata si cei care au tevile izolate la fel ca cei care au tevile neizolate si apoi pentru a ma-a convinge ca am dreptate am cauta sa inteleg formulele de calcul, in special ce mentionata mai sus .

Atunci daca nu am dreptate, ar trebui si cei care au agent termic la comun sa plateasca pentru caloriferul din baie(mai mic) la fel ca pentru caloriferul cel mai mare probabil din sufragerie este o chesti logica si poate tehnica, sau poate de bun simt.... nu stiu cum sa spun.

Problema e ca nu stiu de unde se iau acesti factori de evaluare termica pentru conducte izolate sau nu. Daca cineva poate da ceva informatii ar fi foarte util.

-Sunt in situatia cu centrala termica si coloane izolate(am investit ceva bani) si de anul trecut sunt pusa sa platesc ca si cei cu agent termic la comun si fara coloane izolate pentru partile comune si coloane, conform legii (zic cei de la asociatie). Mie m-i se pare in neregula ca pe luna dec2012(de ex) eu sa platesc incalzirea 70lei iar un vecin deasupra mea fara centrala si coloane izolate sa plateasca 75, altul 80 si asa sunt cam 10ap(mentionez ca toate aceste ap au aceeasi suprafata utila, ptr ca stam pe aceeasi coloana, sau coloane diferite, dar acelasi tip de ap.). Am inceput sa studiez legea pentru a putea demonstra celor de la asociatie ca nu au dreptate si sa descopar de unde vine problema, pentru ca asociatia spune ca nu ei calculeaza, ci firma specializata. M-am gandit ca poate a aparut o greseala la calculare din inventariere, ca firma sunt convinsa ca nu face decat sa aplice formule. Daca asociatia a interpretat legea ca utilizatorul elga50 si nu a precizat ca am coloane nisate(asociatia mi-a impus sa le nisez cand am montat centrala), atunci e clar ca sunt pusa sa platesc ca si cei care au coloane nizolate. Am mai cerut celor de la asociatie hartiile cu repartizarea de costuri (facuta de firma care citeste repartitoarele) pentru aceste ap care au platit cu 5-20lei mai mult ca mine, sa incerc sa vad de unde vine greseala, dar nu m-i le da, zice ca durata de solutionare a acestei cereri e de 30zile. Pana atunci nu-mi ramane decat sa astept si sa adun cat mai multa info.
Eu nu am inteles ca "da" sau ca "nu". Eu va spun ca exista un articol in Ordinul 233/2004 in care se punea problema scutirii de la plata, in anumite conditii a izolarii acestor coloane pentru cei care aveau coloanele izolate...si ca acest articol a fost abrogat in Ordinul 255/2006.

Iar expresia din Ordinul 343/2010 referitor la stabilirea SET a conductelor de distributie si a coloanelor de distributie, "asa cum se regasesc in teren cu sau fara izolatie" face referire la conductele din subsol dupa care urmeaza enumerarea coloanelor de distributie si corpurilor de incalzit.
Sigur, in asociatia dv. conducerea isi poate lua raspunderea sa va exonereze de plata caldurii pe tevile verticale, dar asta trebuie sa o faca in intelegere cu firma de calcul, iar dv. trebuie sa demonstrati ca ati facut o izolare respectand conditiile tehnice.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
elga50, moderator
daca se poate sa m-a lamuriti cu inca o problema...?
Conform legii 343/2010 consumul comun este platit de toti locatarii bl/sc., cu centrala/fara centrala, dar nu inteleg f. clar daca:
-Consumul comun(subsol, casa scarii..) intr-o luna este unul identic pentru fiecare apartament? Acest consum comun este diferit de la o luna la alta?
-De ce anume este data cota procentuala consum comun codominiu?. Ea este calculata de firma care citeste repartitoarele? Este un procent fix pentru fiecare ap din bloc? Acest procent este acelasi in fiecare luna, sau se modifica lunar?

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)