avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
Bun. Cred ca am ajuns la niste concluzii cat de cat corecte avand in vedere ca miile de blocuri din tara sunt facute asa sa incapem cat mai multi, fara nici-un confort, cu materiale de proasta calitate. Ce sa mai zic de subsoluri, spatiile comune, casa scarii si altele?
Acum observ ca probleme au si cei din complexurile de locuinte, unde chipurile casele au ceva confort si design... Meteahna romanului nu poate fi schimbata cu una cu doua, si ma gandesc atat la dezvoltatori cat si la noii proprietari. Uitati-va cate exemple avem numai aici, pe forum. Tre' sa treaca cateva generatii peste noi si atunci poate-poate se va mai schimba cate ceva, dar pana atunci, vrem-nu vrem - bea Grigore aghiasma...
Va doresc la toti multa sanatate si intelegere pentru ca nu o sa mostenim noi pamantul - cu bune si cu rele...
ordinul 233/2004 a fost abrogat. cei cu centrale termice care s-au debransat legal , au un referat tehnic emis de catre furnizorul de utilitati in baza unui proiect intocmit de catre beneficiar, in care li se spune ce procent trebuie sa plateasca pentru partile comune. proiectantul a calculat ce sarcina termica cedeaza toate tevile care traverseaza toate apartamentele, caloriferele pe partile comune si cele din spalatorii, uscatorii. Daca in bloc sunt multe apartamente debransate, procentul pe partile comune o sa fie mai mare. Cu cat aveti mai multi debransati cu atat o sa platiti mai mult pe partile comune. Incalzirea pentru partile comune se imparte pe cota parte indiviza si participa toti proprietarii indiferent daca sunt debransati sau nu. trebuie sa platiti si pentru tevile care traverseaza apartamentul dumneavoastra, chiar daca sunt izolate sau nu, pentru ca nu exista articol de lege.
thran a scris:

H.G. 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Legea nr. 325/2006 art. 38 alin. (2) precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.


Reartizarea cotei de asigurare a energiei in condominium nu are nimica de a face cu "cota indiviza" a utilitatilor comune.
Cota de plata la asigurarea utilitatilor de energie termica pentru intregul condominium este formata din doua componente>
a-cota de utilitati comune unde baza de repartizare este numar proprietati/virtuali utilizatori(persoane domiciliate)
b-cota de asiguare a energiei termice care are baza de calcul in raportul dintre suprafetele iradiante totale ale intregului sistem (se face inventarul suprafetelor, conducte pe orizontala, coloane(conducte pe verticala), radiatoare) si pentru cei debransati ramine doar suprafata redaianta a conducteler care strabat habitatul corectat cu coeficienti de localizare in geometria condominiumului(etaj, pozitionare, pereti reci/calzi).
Reglementare exista, dar nu este aplicata corect, ci mai mult dupa ureche, ca doar nici o autoritate a asociatiei nu-si indeplineste plenar si corect atributiile, la fel cum nici autoritatea publică în drept a contrla asociatiile de proproiatari ori chiriasi, Deh!... suntem in România!
Vorba ceea : Cum-îi turcu, şi pistolu!
Reglementări>
1- Lege nr. 51 din 08/03/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice. Act intrat in vigoare la data de 24 martie 2006. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 254 din 21/03/2006.
2-Lege nr. 325 din 14/07/2006 privind serviciului public de alimentare cu energie termică. . Act intrat in vigoare la data de 30 iulie 2006. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 27/07/2006
3-Ordin nr. 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum. Act intrat in vigoare la data de 20 iulie 2010. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20/07/2010,
4-Normă tehnică din 13/07/2010 privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum, Act intrat in vigoare la data de 20 iulie 2010 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20/07/2010.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Mircea SCALAT, Contabil
Asa, si? Dv. ziceti ca trebuie sa se imparta o parte din caldura pe numar de persoane virtuale?
Iar alta parte pe suprafata radianta?

Si cum sa se constate persoanele virtuale si cum sa se imparta suprafata radianta?
-din ce am mai citit eu pe aici,(pe pag. anterioara, pag 4), constat ca toata lumea are dreptate si cei cu centrale si cei cu incalzire la comun si cei debransati si ca asa cum spune domnul adam grecu "Va doresc la toti multa sanatate si intelegere pentru ca nu o sa mostenim noi pamantul - cu bune si cu rele... ".
-Sincera sa fiu, cred ca toti cei dintr-un bloc, fie ca se incalzesc la comun, fie ca au centrala, fie ca sunt debransati, nu si-ar mai face nici o problema, daca nivelul de trai (in aceasta romanie in care traim ) nu ar fi atat de scazut. Daca pensionari ar avea o pensie care sa poata acoperi cheltuielile de zi cu zi, daca cei care muncesc ar avea salarii care sa le acopere aceleasi cheltuieli pentru ei si fam. lor...., nu ar mai sta nimeni sa vada cum ii este calculata caldura pentru o luna, nu ar mai face economii de genul nu incalzesc sau se debranseaza, nu ar cauta solutii proprii de rezolvare a problemei prin montarea centralei...
-si cum un nivel de trai mai bun nu este viabil pe viitor, ca urmare a situatiei economice a romaniei, ce sa facem, ne dam in cap unul la altuia(invocam legi care ne dau dreptate sau nu ne dau dreptate) pentru a stabili care are dreptatea mai dreptate si care are mai mare dreptate ca altul, iar la aceasta mancatorie mai participa si statul prin legiferare, prin lege ne ajuta sa ne dusmanim, inraim si mai mult. Chiar ne ocupa timpul cu asa ceva ceva.
-nu putem sa fim nici sanatosi si nici sa avem intelegere unii fata de altii (cum spunea domnul adam grecu)atunci cand venitul e f. mic si abia ajunge sa platim utilitati, cosul zilnic, medicamente(cand e cazul)....
Imi pun o intrebare retorica. Vina cui este ca nu avem cu ce plati facturi cum sunt acestea la incalzire si tot verificam si punem intrebari? A celui care nu avea bani sa plateasca si s-a debransat(nu cred ca s-a debransat ca-i facea placere sa stea in frig), a celui care nu s-a debransat dar nu consuma(la fel, nu cred ca din placere nu consuma), a celui care este debransat si are centrala(nu cred ca au avut o placere deosebita sa investeasca destui bani in aceste centrale doar pentru a arata ca au posibilitati), sau a celor care au ramas bransati si consuma(nu cred ca sunt prea fericiti si acestia cand vad ce costuri au). Pana la urma suntem vinovati cu totii ca nu sunt bani pentru aceste facturi. Iar legislativul, ce face? Da legi/ isi asuma raspunderea pe legi care trebuie aplicate,( chipurile impart dreptatea si fac ca totul sa fie echitabil), dar nu pot rezolva problema esentiala costul mare al incalzirii, fata de venitul foarte mic al omului de rand.
Eu am crezut ca nu e in regula cu suma de aproape 70lei/decembrie pe care trebuia sa o platesc la incalzire, nu pentru ca am ceva cu cei de la asociatie, nu pentru ca cei care nu au bani sa consume ar trebiu sa comsume....dar facand calule matematice a cheltuielilor mele fata de venituri vad ca devin f. mari cheltuielile si nu voi mai putea face fata.
Am crezut ca sunt greseli, am incercat sa inteleg legea si sa verific, Am inteles ca legea trabuie aplicata(ca imi place sau nu, ca imi convine sau nu).
Din ce am citit pe aici am observat ca sunt unii care au aversiuni fata de cei cu centrale si chiar le-a adus o mare bucurie aceasta lege 343/2010. Acestia ar trebui sa stie ca nu suntem nici dusmani, nici adversari, nici hoti de caldura, doar am incercat sa ne rezolvam singuri aceste probleme legate de costul caldurii raportat la venituri. Banuiesc ca si ei au aceste probleme de costuri/venituri, dar nu suntem noi (cei care avem centrale) de vina.Nu am primit cadou aceasta centrala, nu mi-a dat-o nici statul, nici vecinii, am muncit din greu pentru ea si poate ca prin munca am reusit sa m-a descurc mai bine decat alti vecini pentru a-mi eficientiza cheltuielile. Si acuma ce sa fac, sa platesc caldura aproape ca si ceilalti locatari, iar ca sa platesc ca si cei din bloc costurile generale de intretinere(si de la bloc si de
la centrala), sa incep si eu sa nu mai consum la centrala? Conform legii in vigoare, daca cheltuielile m-a depasesc, nu mai consum nimic-la centrala- pentru a platit totusi ceva asemanator-la bloc?
Si imi mai pun o intrebare, ce va mai face de acum incolo orice asociatie de bloc, pentru ca viata devine din ce in ce mai grea, mai multi someri, salarii mici, preturi tot mai mari,... si oamenii vor plati tot mai greu, chiar si cei care nu consuma(oameinii au repartitoare, le vor tine inchise ca nu vor avea cu ce plati si tot vor platii ceva considerabil).
Prin legea343/2010 nu s-a rezolvat problema costuri mari incalzire/venituri mici ale populatiei. A legiferat si mai mult costuri mari incalzire/saracia populatiei si ne ocupa timpului (pe care-l avem sau nu) cu a vedea daca moare si capra vecinului.
Oricum multumesc pentru sfaturile primite/cele obiective, m-au ajutat sa-mi clarific putin problemele, si doresc tuturor celor debransati, cu centrale sau fara centrale dintrun bloc, sa-si poata permite costurile incalzirii si pe viitor

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)