avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale?

Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face.
Am centrala, stau la bloc si vad ca pe luna decembrie platesc pentru casa scarii si tevile care trec prin apartamentul meu (care sunt nisate de 10ani) 65lei, iar din vecinii care se incalzesc la comun(un sfert) platesc intre 70-90lei. Mai sunt alti 4 vecini care au si ei centrale si platesc mai putin ca mine si fiecare diferit. Si nu inteleg cum si de ce toate astea.
Am intrebat la asociatie si am primit raspuns de genul ca ei aplica legea si nu calculeaza ei cat trebuie sa platesc partile comune de incalzire ci firma care citeste repartitoarele. Am cerut sa-mi explice cum se fac aceste calcule si mi-au raspuns ca nu stiu, ca au solicitat firmei cum se fac aceste calcule, dar nu au primit nici un raspuns. Mi-au mai sugerat de la administratie sa denisez conductele pentru a beneficia de caldura lor ptr ca si asa nu se mai poate lua in calcul nisarea de acum 10ani, pentru ca s-a schimbat legislatia si conform acesteia ar trebui sa chem o firma specializata care refaca nisarea si sa-mi dea un certificat doveditor a pierderilor de caldura care au loc prin nisele respective si in cazul acesta voi avea o reducere dar f. mica. Deci ar trebui sa mai cheltuiesc ceva bani si tambalau in toata casa ca sa am o mica reducere, sau daca denisez pentru a beneficia de caldura tevilor respective iara fac tambalau in cas... zugravire. Cum o dau cum o intorc pentru mine nu prea e bine. De aceea vreau sa m-a documentez sa pot sa stiu si eu ce se poate face pentru a vedea daca nu este ceva in regula. Mie asa imi da impresia ca ceva nu e in regula. Eu am platit gaze pentru a incalzi apartamentul in valoare de 70lei, la bloc mai platesc inca aproape la fel doar pentru caldura ca mai sunt si alte cheltuieli de alti70lei si devine cam mult pentru bugetul meu, iar luna dec. nici nu a fost una prea geroasa. Alti vecini de la bloc ar insemna ca se incalzesc de diferenta intre 70-90 cat platesc ei si 65cat platesc eu partile comune(care sunt si nisate)deci in jur de 5-25lei. Ce caldura poti sa ai de aceasta suma? Nu-mi ramane de facut decat sa incerc sa m-a documentez cu legislatie sa intreb peste tot ca sa inteleg ceva, si sa caut o solutie la acesta problema.
Repartitorul din subsol functioneaza la fel ca si cel de pe calorifere, masoara acelasi lucru si inregistreaza acelasi fel de unitati ca si caloriferele.
Ca sa repartizezi caldura care circula prin tot sistemul, trebuie sa masori aceeasi marime cu acelasi fel de aparate, nu cu altele.

Faptul ca tevile de la baie nu se incalzesc trebuie sa vedeti daca nu sunt blindate caz in care nu sunt inventariate, deci nepuse la socoteala, dar mai este o cauza privitoare numai la retur. Daca acesta nu se incalzeste, inseamna ca la apartamentele de deasupra caloriferele de la baie sunt inchise.

Factura exprima costurile unei calduri care se livreaza si este folosita, nu si a celei care se intoarce pe circuit, asa incat faptul ca returul este cald sau rece nu intra la socoteala caldurii, este un beneficiu gratuit pe care il poti avea sau nu.
Acele repartitoare de costuri au fost concepute sa masoare o diferenta de temperatura (delta) intre radiator si mediul ambiant, pentru o camera normala de locuit, deci nu sunt potrivite pentru subsol respectiv sa masoare o diferenta intre temperatura tevii de intrare si subsolul efectiv (incaperea) in care se afla teava, pentru ca acest rezultat e aberant si nu e relevant. Teava aia de "tur" are diametru mare si e conceputa sa trimita apa calda in sistemul de calorifere nu sa incalzeasca subsolul - deci practic nu are rost sa masori cu repartitor de camera cu cat se incalzeste subsolul de la teava magistrala.

Ca sa poti calcula cata caldura se consuma in bloc trebuie sa masori o diferenta de temperatura intre "tur" si "retur", respectiv cu ce diferenta de temperatura se intoarce apa in punctul termic.

In prezent, in toate blocurile in care au fost montate repartitoare de camera pe tevile din subsol se repartizeaza valori aberante pe listele de intretinere. Ganditi-va ca acel subsol e tot timpul rece, de asta se si monteaza in el tevi preizolate (ca sa nu piarda caldura), ori cei de la ISTA, au gasit un capat de teava dezizolata si au pus acolo repartitorul de costuri astfel incat sa masoare diferenta de temperatura dintre teava si subsol. E total aberant. Sute de mii de oameni habar n-au cum se masoara ceea ce ei platesc lunar pe lista de intretinere ca si cheltuieli comune.

Daca ati fost vreodata intr-un subsol de bloc stiti foarte bine cum arata si ca e aberant sa pui un repartitor de camera pe o coloana de apa calda, ca nu iti rezulta nimic relevant.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
kres, utilizator
Daca ati fi fost cu adevarat intr-un subsol de bloc pe timpul iernii ati sti cat este de cald acolo, nu cat e de rece.
Montarea repartitorului in subsol intra in procedura de contorizare si o realizeaza toate firmele care monteaza si repartizeaza prin calcul caldura intre apartamente.

Daca acel repartitor n-ar fi montat si nu s-ar lua in calcul ceea ce poate indica el, ar insemna ca acest calcul sa se bazeze numai pe consumul de pe calorifere.
In acest caz:

1. Echivalentul in Gcal al unei unitati de consum ar fi mai mare. Acum este in jur de 0.0009 - 0.001 Gcal/unitate de consum, altfel ar fi cca 0.0015. Deci caldura repartizata fiecarui apartament ar fi mai scumpa, ingloband si ceea ce acum se calculeaza pe spatiile comune si pe tevi, dar repartizat in functie de consum, nu de cota-parte indiviza cum este in prezent. Asta ar insemna ca cei care consuma mai mult ar plati caldura degajata prin coloanele de caldura mai mult decat cei care consuma mai putin sau deloc pe calorifere.

2. Apartamentele cu CT n-ar mai putea fi puse la plata deoarece ele, neavand calorifere conectate la sistem, nu au consum din aceasta sursa. Totusi locatarii lor trec prin aceleasi spatii, locuiesc in aceeasi cladire, au tevi verticale care le trec prin apartamente la fel ca si ceilalti locatari conectati care platesc acest surplus.

La mine la bloc nu s-a instalat nici un repartitor comun la subsol. S-a instalat in casa unui proprietar , pe teava verticala din bucatarie, un repartitor care se citeste lunar de catre angajatul societatii de repartitoare, odata cu repartitoarele montate pe radiatoare.Se tine cont de la o luna la alta daca pe acolo s-a inregistrat mai multe sau mai putine unitati si se face in sus sau in jos o corectie procentuala.

Daca cineva nu are incredere in diferentele de la o luna la alta, nu are decat sa primeasca acel repartitor martor la el in apartament, pe orice teava verticala doreste.

Este adevarat ca repartizarea se face aproximativ, dar tinand cont ca diferentele lunare devin evidente , ca se mai pot regla niste parametri initiali din repartitor a.i. sa se repartizeze un consum acceptabil si pentru cei care au cateva tevi, sistemul de repartizare este acceptabil. Sa nu uitam ca inainte administratora cu gasculita o mai trageau din condei la fel ca la repartizarea salariului femeii de servici si a becurilor de pe scara in functie de numarul de persoane.

Trebuie totusi sa admitem ca nici o modalitate de repartizare nu este perfecta, la fel cum daca masori de doua ori un lucru exista mici diferente. Acuma conteaza mult daca unii aveau inainte mai multe beneficii de la gasculita... .
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
johnpescar, utilizator
johnpescar a scris:

La mine la bloc nu s-a instalat nici un repartitor comun la subsol. S-a instalat in casa unui proprietar , pe teava verticala din bucatarie, un repartitor care se citeste lunar de catre angajatul societatii de repartitoare,



Nu e tocmai ok din motivele pe care le-am expus mai sus.

Acel repartitor are doi senzori, unul care vine fix pe teava de incalzire si altul care masoara temperatura mediului ambiental. Se determina o delta (diferenta) si repartitorul inregistreaza un numar de unitati in functie de aceasta diferenta. Daca pentru o camera e OK, pentru o scara de bloc NU poti determina corect consumul in acest mod.

Sa spuem ca vecinul dvs. de la parter, care are repartitorul comun in bucatarie, e fumator si ii place sa fumeze in bucatarie cu fereastra deschisa iarna, ganditi-va ce inregistreaza acel repartitor "comun" ca si consum pentru tot blocul?

O metoda mult mai corecta ar fi fost sa monteze cei de la ISTA niste repartitoare speciale care sa determine diferenta de temperatura intre cele doua tevi, cea de intrare si cea de iesire - si se determina mai corect ce era de determinat.

Numai ca cei de la ISTA au vrut sa incaseze repede niste bani de la Asociatiile de Proprietari si le-au montat niste repartitoare de camera in subsoluri, fara sa le pese daca se determina corect consumul.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)