avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

pana in anul 2012 ianuarie am lucrat la o firma timp de 3 ani am fost concediat pe motiv de indisciplina cu care nu am fost de acord a urmat un proces care si in continuare este pe rol dar intre timp mam angajat la o alta firma care dupa 10 luni ma concediat si ma dat in somaj incepand cu 1 feb 2013 acum am nevoie de acea anexa 26 completata de ambele societati cu cotizatiile catre asigurarile sociale administratorul firmei cu care sunt in proces ma santajeaza cerandumi in schimbul acelei adeverinti sa dau o declaratie scrisa precum ca renunt la cheltuielile de judecata.ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 13:16, 6 Februarie 2013
parerea mea este sa faceti o cerere catre firma cu care sunteti in conflict,sa va completeze actele ptr anexa 26,si sa va dea un nr.de inregistrare la petitia dvs. Ei vor fi obligati sa va rasppunda si sa va completeze anexa 26. In caz daca nu va emit actele ptr somaj,puteti sa reclamati la I.T.M.
dar daca trimit aceasta cerere prin confirmare de primire cat ar trebui sa astept ca fara aceasta anexa nu pot iesi in somaj
Daca facetri solicitarea in scris, ar trebui ca in termen de 15 zile de la data solicitarii sa va fie eliberata acea adeverinta ..

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
de acord cu @freeelis,insa daca faceti cerere prin posta cu confirmare,si asteptati raspunsul tot prin posta,va mai dura cateva zile in plus fata de cele 15 zile,deoarece pana distribuie posta catre angajator si catre dvs presupun ca va fi 5 zile.la un loc. Asa se ajunge la 20 zile,adica cam in +/- 20 zile veti primi actele, Dar depinde si de angajator. Ei au la dispozitie 15 zile de cand primesc cererea dvs.

Dvs decideti cum vreti sa faceti. Fie personal catre firma,fie prin posta cu confirmare.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Tarzan2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta salariu eu1983 eu1983 Buna ziua, in iunie anul acesta , dupa 4 luni de colaborare, firma unde lucram a intrat in reorganizare si am fost data pe liber. Eram insarcinata intr-o luna, ... (vezi toată discuția)
Elibereare adeverinte vmire vmire am lucrat la o firma mi-am dat demisia lucrez la alta firma doar ca acum urmeaza sa imi pregatesc actele de somaj pentru ca mi s-a incheiat contractul pe ... (vezi toată discuția)
Acte somaj dan6i dan6i Am primit decizia privind incetarea contractului de munca incepand cu 13.07.2012, dar celelalte doua adeverinte necesare pentru dosarul de somaj le-am primit ... (vezi toată discuția)