avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... PENSIE HANDICAP REFUZ PRIMAR ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

PENSIE HANDICAP REFUZ PRIMAR ...

Buna ziua,

Mama mea in varsta de 79 de ani are pensie de handicap total - ea locuieste cu mine si cu sotul meu, si de cativa ani buni de zile, primeste acest ajutor de stat, dat fiind ca este in incapacitate totala de a se misca sau vorbi.

In urma cu o luna, sotul meu s-a prezentat la primaria comunei unde locuim si a solicitat, ca intotdeauna, plata pensiei pentru soacra lui (mama mea). Primarul a refuzat sa plateasca aceasta pensie de stat, argumentand ca a suspendat plata pana ce nu vom plati, la randul nostru, o asa-zisa taxa lunara de paza.

Este vorba despre o decizie pe care Consiliul Local ar fi luat-o, chipurile, in urma cu cateva luni, prin care fiecare familie trebuie sa plateasca 3 lei lunar pentru niste camere video de supraveghere ca in fapt nici macar nu exista in comuna. Noi am platit aceasta taxa pana in decembrie, mai mutl ca sa nu ne certam cu acest primar, insa a aparut un incident - am primit vizita unui prieten care si-a parcat masina (Audi nou) in fata portii noastre, pentru ca dupa cateva ore sa o gaseasca vandalizata, ziua in amiaza mare. Casa noastra este, culmea, langa primarie, iar incidentul a avut loc ziua in amiaza mare.

Sotul meu s-a dus in sedinta CL al comunei si a reclamat cazul, afirmand ca nu va mai plati aceasta taxa din moment ce nu se asigura nicio paza si nu exista nicio camera video in comuna. Ca razbunare, acest primar care aminteste de serialul Las Fierbinti refuza, acum, sa plateasca pensia de handicap a mamei mele.

Vreau sa intreb daca este legal ca primarul sa faca aceasta legatura intre plata unei taxe locale pe de o parte, si plata unei pensii sociale, pe de alta. Noi am facut deocamdata o plangere la Ministerul Muncii, insa as ruga daca se poate sa stim daca primarul a incalcat legea si daca fapta sa poate fi considerata abuz in serviciu.

Evident ca traind in Romania, primarul a refuzat, de asemenea, sa elibereze vreo hartie scrisa prin care sa afirme ca refuza plata pensiei.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marshanna , utilizator 09:40, 15 Februarie 2013
Legea nr. 136 / 18.07.2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum si Legea 448/2006 in totalitatea ei.
Cititi documentele de mai sus si verificati astfel daca aveti in ordine toate avtele referitoare la handicapul sever al mamei dumneavoastra.
Atentie, exista un act normativ, regret ca nu stiu exact care, ce stipuleaza dreptul primariilor de a bloca ajutoarele sociale daca nu se achita taxele locale.
Va trebui, dupa parerea mea, conform legii 448/2006 sa aflati daca mama dvstra. beneficiaza de indemnizatie de handicap. Daca da, primaria nu e corecta cu dansa, daca nu si primeste ajutor social din bugetul local atunci ma tem ca primaria are dreptate, desi... pentru 3 lei.
Regret ca nu pot sa va ajut mai mult.
Nu primaria plateste pensiile de handicap (de fapt prestatiile sociale constand in buget complementar si indemnizatie lunara), acestea vin pe cupon de la directia judeteana pentru protectia copilului si a persoanelor cu handicap. In cazul in care este vorba de o indemnizatie pentru persoanele cu handicap, cea pe care o plateste primaria, poate fi sistata doar daca exista un motiv legal si intemeiat (expirarea certificatului de incadrare in grad de handicap). Daca a fost sistata abuziv aceasta plata, se poate face o reclamatie la DGASPC.
Da, situatia s-a rezolvat cu ajutorul presei, care s-a sesizat in urma unei scurte scrisori postate pe net. A venit chiar si o televiziune nationala care a filmat o zi intreaga, fugarindu-l pe primar prin comuna, iar in urma tambalaului produs, primarul, rosu la fatza si bombanind, a platit pensia. Am inteles ca si in ceea ce priveste multe alte probleme de prin comuna, legate tot de oameni in varsta, primaria a intrat in legalitate, desi in mod clar exista probleme grave, sumele de bani incasate cu titlu de plata a pazei (care nu exista) fiind deturnate si cheltuite cu alte scopuri.
Culmea e ca Avocatul Poporului, caruia i-a fost adresata o scrisoare zilele astea, a raspuns imperial ca nu poate face nimic, din moment ce nu exista dovezi scrise. Adica ceva de genul ok, daca primarul nu-ti plateste ceva ce nu e al lui (pensia asta) si nu-ti da refuzul in scris, statul roman nu are nicio treaba, toate lucrurile fiind in ordine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie asistent social elena.s. elena.s. Buna ziua! As dori sa fiu lamurita intr-o privinta: matusa mea are dreptul la indemnizatie asistent social (primeste pensie de handicap-certificat permanent, ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu indemnizatie pentru incadrare in grad de handicap popescu_marian2001 popescu_marian2001 Sotia mea urmeaza sa primeasca pensie pentru invaliditate (sufera de scleroza multipla - probleme de locomotie si de echilibru - are varsta de 45ani si a ... (vezi toată discuția)
Legea handicapului corina51 corina51 Buna ziua. Sunt o persoana cu handicap, accentuat si permanent. Am astm. Legat de aceasta as avea mai multe intrebari. Sunt de multi ani asa si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)