avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Problema transcriere autoturism
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Problema transcriere autoturism

Buna seara!
Vreau sa va cer ajutorul intr-o situatie putin mai complicata in care se afla un bun amic de-al meu pe care mi-as dori foarte mult sa il pot ajuta macar cu sfatul venit din partea dumneavoastra. Nu vreau sa dau numele reale intrucat nu vreau sa creez probleme numanui.
Starea de fapt este urmatoarea: Z, domicliat in judetul S, proprietar in acte(CIV si talonul autoturismului) vinde lui Y(domiciliat in judetul C) autoturismul, care la randul sau vinde autoturismul lui X, amicul meu, domiciliat in acelasi judet cu Y.
Problema: Y nu a transcris masina pe numele sau nici la Serviciul de inmatriculari si nici la Taxe si impozite, inainte de a-i vinde autoturismul lui X. X, de buna credinta, a incheiat contractul de vanzare-cumparare cu Y, cu promisiunea ca acesta din urma ii va solicita lui Z certificatul de atestare fiscala pentru a trece masina pe numele lui(Y) la taxe si impozite in judetul C, pentru ca apoi sa ii poata da si el(Y) certificatul de atestare fiscala lui X. Timp de o luna acest lucru nu s-a intamplat, iar X a luat legatura cu cei de la Taxe si impozite din localitatea in care isi avea domiciliul Z, pentru a obtine certificatul de atestare fiscala, necesar in vederea transcrierii autoturismului. Functionarul de acolo l-a sfatuit pe X redacteze un contract de vanzare cumparare din care sa rezulte ca Z i-a vandut direct lui X masina si sa semneze in locul lui Z pe contract, ceea ce s-a si intamplat. Certificatul fiscal a fost obtinut DAR acum lui X ii este teama sa mearga la Serviciul de inmatriculari sa transcrie autoturismul pe numele lui intrucat practic contractul dintre el si Z este fals iar contractul dintre el si Y nu este valabil deoarece nu are de la acesta certificatul de atestare fiscala.
Va rog din suflet sa ma ajutati macar cu un sfat deoarece prietenul meu este una dintre cele mai bune persoane din lume si imi doresc tare mult sa il ajut. Ar vrea sa stie ce risca daca merge cu contractul acela fals sa transcrie masina sau ce alternativa are. El practic nu poate prezenta contractul in baza caruia a dobandit autoturismul fara certificatul fiscal aferent, acest certificat fiind dobandit in baza unui contract fals dar autoturismul a fost dobandit in baza unui contract valabil incheiat.
Cum trebuie sa procedeze?
Astept un raspuns.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 22:19, 6 Februarie 2013
În nici un caz sa nu dea eficienta juridica unui înscris alterat juridic prin contrafacerea semnăturii.ar fi bine sa aleagă calea acţiunii civile în cadrul căreia sa fie recunoscute ambele operaţiuni juridice şi astfel sa nu intre în coliziune cu legea penala. Verificaţi singur limitele de pedeapsa or săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Pe lunga limitele de pedeapsa puteţi verifica şi sporul pentru concursul de infracţiuni.... Succes.
Situatia prezentata de dvs nu este nici prima, dar nici ultima de acest gen. In general oamenii de buna credinta sunt trasi in piept de intermediari, care ii duc cu vorba, acestia avand datorii, nu vor putea niciodata elibera certificat fiscal. Atunci functionarul vazand inselaciunea, poate sfatui contribuabilul sa faca CVC-ul direct cu primul vanzator Z, nu cu intermediarul adica Y. Daca sunt urmati toti pasii, nu este nici un fals in acte.

Daca tot il ajuta Z cu certificatul fiscal, va intreb a inlocuit CVC-ul depus de el pt radierea masinii de la impozite dupa numele lui? Functionarul care va invatat trebuia sa spuna si acest lucru, care se face in baza unei cereri. Cu ce data a fost incheiat CVC-ul dintre Z si X? Important este ca primaria lui Z sa nu instiinteze primaria lui Y, conform procedurii, ci sa instiinteze primaria lui X.

Se poate rezolva si este totul legal, atata timp cat pe CVC apare numele lui Z cu numele lui X.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme inmatriculare auto . rog sfaturi ! marian302 marian302 Buna ziua , as dori si eu cateva sfaturi in legatura cu inmatricularea unui autoturism . am cumparat o masina sambata printr-un contract scris de mana de la ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto sorayaedi sorayaedi Buna ziua!Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:Am cumparat o masina de la cineva.Masina provine din Germania;inca nu este inmatriculata definitiv pe ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare masina Narcis1996 Narcis1996 Buna seara. Acum 2 saptamani am cumparat o masina din Bucuresti. Masina a fost cumparata in leasing iar apoi a fost trecuta pr persoana fizica. Leasing-ule ... (vezi toată discuția)