Am salariul foarte mic pe contractul de munca. Desi eu a lucrat 8 ore angajatorul mi-a facut contract de munca pentru 4 ore cu salariul minim. Problema este ca din luna Iulie cand l-am anuntat ca sunt insarcinata, acesta nu mi-a modificat contractul. Acum va trebui sa intru in concediu de maternitate . Cum o sa mi se calculeze ? Avand in vedere ca brutul meu este 430 lei ? Imi da 85% din acesta ? In cazul in care va refuza plata, pe motiv ca trebuie sa ii recupereze de la stat ce metode de constrangere am ? Exista cumva vreun plafon minim acordat de stat pentru prenatal ? Multumesc
Indemnizatia se calculeaza astfel: suma veniturilor brute din cele 6 luni anterioare se imparte la totalul zilelor lucrate in cele 6 luni, rezultand valoarea pe o zi de concediu medical. Aceasta se inmulteste cu numarul zilelor lucratoare (incluse in perioada acordata pe certificat), la care se aplica 85%.
Din aceasta indemnizatie se retine doar CAS 78 lei. (nu se retine somaj, sanatate, impozit).
De exemplu, daca numarul zilelor lucrate in cele 6 luni este 126, atunci calculati asa:
media zilnica = (435 x 6) : 126 = 20,71
indemnizatia pentru 0 luna cu 21 zile lucratoare = 20,71 x 21 x 85% = 370
salariu net = 370 - 78 = 292 lei
Din pacate, angajatorul v-a pacalit si acuma trageti ponoasele.
Nastere usoara si multa sanatate!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar daca angjatorul refuza sa va plateasca indemnizatia pentru concediu medical sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.