avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Imbogatirea fara just temei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Imbogatirea fara just temei

Buna ziua,
Care sunt conditiile de admisibilitate a unei actiuni promovata pe principioul imbogatirii fara justa cauza?
Daca aveti, imi puteti comunica si practica judiciara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aurelia Dragomirescu , Avocat 12:13, 9 Februarie 2013
Va citez din Codul civil - art. 1345 - Cel care, in mod neimputabil, s-a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la restituire, in masura pierderii patrimoniale suferite de cealalta persoana, dar fara a fi tinut dincolo de limita propriei sale imbogatiri.
Trebuie sa aveti in vedere ca legiuitorul vosbeste despre o fapta neimputabila - la art.1346 din Codul Civil se mentioneaza cazurile in care imbogatirea este considerata justificata
(daca a rezultat din executarea unei obligatii valabile sau din neexercitarea de catre cel pagubit a unui drept contra celui imbogatit ori dintr-un act indeplinit de catre cel pagubit in interesul sau personal si exclusiv, pe riscul sau oricu intentia de a gratifica). Daca imbogatirea este imputabila devin aplicabile regulilor raspunderii civile - aveti o alta cale de actiune pentru recuperarea unui prejudiciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Succesiune robertanicoleta robertanicoleta in urma decesului unei persoane concubina are drepturi asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului ? ' (vezi toată discuția)
Partaj bunuri concubinaj Ziva Ziva Buna seara. Dupa 8 ani de concubinaj m-am hotarat sa pun capat relatiei. Nu avem copii impreuna, dar acum 6 ani ani inceput constructia unei case, pe care am ... (vezi toată discuția)