Buna ziua,
Care sunt conditiile de admisibilitate a unei actiuni promovata pe principioul imbogatirii fara justa cauza?
Daca aveti, imi puteti comunica si practica judiciara?
Va multumesc!
Va citez din Codul civil - art. 1345 - Cel care, in mod neimputabil, s-a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la restituire, in masura pierderii patrimoniale suferite de cealalta persoana, dar fara a fi tinut dincolo de limita propriei sale imbogatiri.
Trebuie sa aveti in vedere ca legiuitorul vosbeste despre o fapta neimputabila - la art.1346 din Codul Civil se mentioneaza cazurile in care imbogatirea este considerata justificata
(daca a rezultat din executarea unei obligatii valabile sau din neexercitarea de catre cel pagubit a unui drept contra celui imbogatit ori dintr-un act indeplinit de catre cel pagubit in interesul sau personal si exclusiv, pe riscul sau oricu intentia de a gratifica). Daca imbogatirea este imputabila devin aplicabile regulilor raspunderii civile - aveti o alta cale de actiune pentru recuperarea unui prejudiciu.
Partaj bunuri concubinaj
Ziva
Buna seara. Dupa 8 ani de concubinaj m-am hotarat sa pun capat relatiei. Nu avem copii impreuna, dar acum 6 ani ani inceput constructia unei case, pe care am ... (vezi toată discuția)