avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire ASTRA in urma unui incendiu
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire ASTRA in urma unui incendiu

Buna ziua ,sunt unul din nefericitii propietari de casa care a luat foc din cauza "unui scurt circiut la contorul electric" amplasat pe peretele exterior al casei.Casa fiind izolata termic cu polistilen a ars in proportie de 85% dupa cercetarea facuta de serviciul Urbanism al primariei. Din "fericire" posed o asigurare facultativa la Astra SA cu numele bonus pad plus in valoare de despagubire 20000 euro+2000euro bunuri.Dupa expertiza celor de la Astra , serviciul Urbanism mi-a trimis o somatie de demolare a imobilului si un proces verbal de constatare.M-au somat sa obtin autorizatia de desfiintare si certificatul de urbanism,urmand sa vina dansii sa mai faca un proes verbal de incheiere de lucrari in regim de urgenta.Fiind un caz "social" mi-au pus la dispozitie un buldoexcavator ptr demolare, lucru care s-a si intamplat.
Pe langa toate acestea am fost cercetat penal pentru distrugere de seviciul de politie si ulterior procuratura. De curand am ridicat de la procuratura rezolutia dosarului si n.u.p.-ul in care scrie ca incendiul a survenit in urma unui scurt in contorul electric.
In timpul anchetei la procuratura am primit sugestia de a face o cerere de despagubire la sc Electrica deoarece "bunul lor" mi-a produs pagube materiale.
Am facut aceasta cerere si am depus-o la sc Electrica urmand ca in 30 zile sa primesc un raspuns in scris.
In intervalul de la procesul verbal prt receptie luctare(demolare) si rezolutia de la procuratura pe la proprietatea mea goala de aceasta data s-au perindat fara sa fiu anuntat specialisti de la Astra si de la Electrica.
Azi am fost la Astra sa depun rezolutia de la procuratura si sa intreb daca mai trebuiesc si alte documente.Inspectorul de daune cu un zambet sfidator mi-a spus ca nu mai trebuiesc si alte documente ptr ca dosarul este respins de cei de la Bucuresti deoarece s-a distrus probele(demolat imobil) uitand D-l inspector sa trimita somatia ,procesele verbale,autorizatia si certificatul de urbanism la bucuresti crezand ca nu sunt importante ptr dosar.Am luat legatura cu inspectorul de la Bucuresti explicandui situatia ca am fost obligat de primarie sa demolez cu acte care nu au ajuns la el,Acesta din urma a confirmat ca situatia creata cu acte face obiectul dosarului de dauna si intra la reanalizat. Tot odata am fost sa duc si la Electrica aceleasi documente in completare a cereri de despagubire si fara sa mai fiu surprins am constatat ca se crease aceasi situatie de conaminare de probe.
In urma discutiilor purtate cu dl Director al electrica Prahova acesta a convocat o sedinta cu specialistii sc Electrica deoarece este"primul caz de acest gen care AJUNGE la ei" urmand sa primesc un raspuns in scris cu confirmare de primire la adresa de facturare (casa demolata) fiind la 30 Km de locul unde domiciliem in prezent.
Dupa cele spuse mai sus credeti ca am ceva sanse sa primesc despaguri sa pot ridica casuta inapoi.
Despagubirea ptr bunuri pica deoarece nu mai am acte de provenienta au ars si o mare parte din bunuri le-am adus persomal din germania,ele fiind distruse(arse) in imobil si pozate de inspectorul de daune.
Cel mai recent răspuns: LunaKriss , utilizator 12:49, 14 Octombrie 2014
DA intr-un final veti castiga, dat fiind ca din expertize a rezultat ca si cauza a aprinderii contoarul. Ordinea ar fi, ca asigurarea sa va despagubesca urmand sa merga in regres impotriva enel. Insa cind vine vorba de dat bani, nu e ca la luat, adica daca la luat se inghesuie toata lumea, la dat ,mai ca ar muri ,dar n-ar da, motiv pentru care cred ca va trebuie un bun avocat cu care sa dati in judecata societatea de asigurari. Va fi un razboi greu si cheltuitor, dar astfel de spete s-au rezolvat favorabil de multe ori. Rabdare si bani. Nu uitati sa epuizati toate metodele amiabile, nu numai ca ele ar putea rezolva situatia in intregime sau in parte, dar dovezile ca ati incercat amiabil va vor ajuta si in proces.
Insistati solicitand despagubire si pentru bunuri, dauna fiind considerata totala iar dv. ati asigurat si bunurile (macar cele confirmate de fotografiile constatarii daunei),platind prima aferenta celor 2000E, despagubiri la pretul bunurilor echivalente existente pe piata.
Constatarile privind intinderea/cauzele daunelor facute in lipsa proprietarului, care trebuia sa semneze pv, nu pot fi utilizate/interpretate in defavoarea acestuia.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
nucu$, utilizator
Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste medierea amiabila dar asta inseamna un timp destul de mare in luni . In prezent locuim la o ruda cu doi copii mici 4 ani si respectiv 1 an si 5 luni, pe o perioada determinata adica pana in Mai anul curent. Personal nu cred ca se va rezolva pozitiv in acest interval de timp si se impune intrebarea imi va deconta cineva o eventuala chirie de locuinta?
Dl inspector de daune ne-a transmis clar ca atat timp cat nu pot sa fac dovada achizitiei nu intra la despagubire. Cu toate ca in momentul semnarii politei de asigurare nu mi-a spus nimeni ca in caz de dauna ,vandalizm,furt, etc.. trebuie sa am facturi si chitante.
Ori cum nu am dat mare importanta politei de asigurare considerand "ca un roman de rand" ca o constructie renovata si consolidata in 2012 se poate intampla ceva rau din punct de vedere tehnic deoarece toate instalatiile curent ,apa curenta,incalzire ,apa canal, etc sunt noi si efectuate cu firme de specialitate. Dar tot ca un "roman de rand" am facut lucrarile fara facturi deoarece a fost mai ieftin.
Revin cu o precizare: sarcina demonstrarii producerii riscului si marimii prejudiciului, revine asiguratului.In aceasta idee se solicita in cazul pieierii totale(furt/mistuire in flacari,etc.) dovada existentei inaintea producerii evenimentului, daca pentru bunurile mobile nu a existat un inventar cuprins in inspectia de risc.
Dovada existentei unui bun, poate fi probata de existenta resturilor, care pot determina un bun distrus in urma producerii riscului.
Pentru asigurator este mai comod sa aibe un document de provenienta, inclusiv pentru a evalua mai facil despagubirea.Se subintelege ca in lipsa inventarului fizic/valoric initial (nu se practica obligatoriu decat pentru bunuri de valoare deosebita sau obiectelor de arta), se poate invoca dovada existentei iar daca aceasta exista fizic, valoarea este considerata cea a unui bun similar existent pe piata.
Mai mult, daca de exemplu,exista resturile unui bun aflat intamplator in locatia asigurata(ex. bicicleta unui prieten plecat in concediu) si acest bun intra sub acoperirea politei si deci intra in componenta listei/valorii de despagubire.

Alte discuții în legătură

Abuz al societatii de asigurare in despagubire bogdans29 bogdans29 Buna ziua. In urma cu trei saptamani garsoniera in care locuiam a fost distrusa aproape in totalitate de un incendiu provocat de un scurtcircuit. Nu era ... (vezi toată discuția)
Casa arsa-vinovat electrica, plangere penala Mugurel75 Mugurel75 Am si eu o problema si vreau sa ma ajute cineva...In urma cu 2 luni mi-a fost arsa o casa de vacanta si politia a intocmit un dosar penal.Am discutat cu ... (vezi toată discuția)
Dauna asigurare - intarziere plata dilani dilani In urma unui incendiu din 2004 care a avut loc la un centru comercial unde mi-am desfasurat activitatea ca si chirias, am incheiat o polita de asigurare pentru ... (vezi toată discuția)