avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... despre bugetari
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

despre bugetari

bugetarii din primarii conf. HG23.2013 cu salariul minimi de la 1 februarie 2013 marit, vor beneficia si ei de aceasta marire?
Cel mai recent răspuns: bogdan76ers , utilizator 15:20, 7 Iulie 2014
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, prin desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 54 lit.a) din aceeaşi lege;
e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) şi h) şi art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Categoric beneficiati de somaj. Concediul se aloca la nr. de zile lucrate din an, deci daca aveati 21 de zile si ati depus demisia la jumatatea anului este de la sine inteles ca trebuia sa beneficiati doar de jumatate din concediu, undeva la 10-11 zile, restul ramanand neutilizate ca sa zic asa. Dar de ce nu ati cautat un post la fel cu cel pe care il detineti in orasul in care va mutati si va solicitati transferul in interes de serviciu. Poate asa va gaseati mai usor de lucru.
am cautat, dar se oferea pe treapta superioara ( consilier in detrimentul meu: principal). oricum in sistemul bugetar e jale. sper sa gasesc altceva mai bun si mai bine platit. apropo: cat este perioada de preaviz in cazul demisiei si cat ore trebuiesc lucrate efectiv in aceasta perioada? va multumesc.
1. pentru personalul contractual
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

2. pentru functionarii publici
Legea 188/1999:
Art. 97. - Încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici se face prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică şi are loc în următoarele condiţii:
...
e) prin demisie.
...

Art. 102. - Funcţionarul public poate să comunice încetarea raporturilor de serviciu prin demisie, notificată în scris persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică. Demisia nu trebuie motivată şi produce efecte după 30 de zile calendaristice de la înregistrare.

3. Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m/actul administrativ de numire.
sa inteleg ca prin demisie timpul petrecut in preaviz este tot de 8 ore/30 zile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea raporturilor de serviciu tif tif Buna ziua, Ma numesc Tobosaru Ion Florin si sunt functionar public intr-o primarie si doresc incetarea raportului de munca. Cum trebuie sa procedez, ce ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj ifronea ifronea daca demisionez din functia publica pe care o ocup in prezent, beneficiez de somaj ? cat timp? multumesc (vezi toată discuția)
Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de acolo si sa beneficiez de indemnizatie de somaj dragosbc dragosbc buna ziua, am o nelamurire va rog: lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa plec de acolo si sa beneficiind de indemnizatie de somaj. problema e ca ei nu ... (vezi toată discuția)