pe 31 ianuarie 2013 a murit bunica parentala, mostenitori sunt eu si sora-mea, tatal nostru a murit in 1997 si era singur la parinti. ce ar trebui sa facem? dezbaterea mostenirii, succesiune? in ce conditii se face dezbaterea mostenirii? deschiderea succesiunii? sunt taxe de plata? cam care sunt sumele? trebuie facute mai devreme de 6 luni? nu stiu daca am fost destul de explicita. Nu stiu ce detalii trebuie sa dau pentru ca nu am mai avut situatii de astea. Multumesc anticipat pentru intelegere.
Mergeti la un Birou notarial, impreuna cu sora dvs. si solicitati dezbaterea succesiunii.
Va sunt necesare, certificatele de deces ale tatalui si bunicii, precum si actele de identitate ale dvs. si sorei. De asemeni, actele de proprietate ale bunurilor mobile si imobile ce vor inta in masa succesorala.
Cu certificatul de deces al bunicii si actele de proprietate ale acesteia pe bunurile care le-a detinut mergeti la un notar din localitatea de domiciliu a bunicii. Acolo veti incepe procedura de dezbatere a succesiunii . (Succesiunea si dezbaterea mostenirii sunt acelasi lucru)
Termenul de optiune succesorala este de 1 an incepand cu data decesului bunicii, dar dezbaterea o puteti face si mai devreme.
Insa, daca o faceti in decurs de 2 ani de la deces nu platiti impozit . Peste acest termen de 2 ani veti plati 1% impozit calculat la valoarea masei succesorale (toate bunurile bunicii).