avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O mama singura va cere disperata ajutorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O mama singura va cere disperata ajutorul

Buna ziua,
sunt una din miile de persoane afectate de criza financiara ce au fost, sunt sau urmeaza a fi disponibilizate, dar cu o situatie mai delicata , drept pentru care am decis sa va cer ajutorul dumnevoastra. Sa va prezint pe scurt situatia mea:
In 2005 m-am prezentat la un concurs pentru postul de operator pc la firma x, la 1 zi dupa interviu am fost contactata telefonic si admisa pentru acest job. La momentul respectiv mi se parea un vis realizat: munceam intr-o firma particulara care se respecta si-si respecta angajatii: 7 puncte de lucru in toata tara, departamente cu oameni competenti, foarte bine structurate, salariile platite la timp, bonuri de masa , biroul in care urma sa-mi desfasor activitatea utilat cu toate cele necesare unei bune desfasurari a activitatii etc.
Aproape 4 ani mi-am achitat cu brio sarcinile, unele dintre ele chiar si inaite de termenele stabilite, nu o data din dorinta de a merge bine treaba in punctul de lucru, mi-am ajutat colegii si directorul de punct de lucru preluindu-le si solutionandu-le parte din sarcinile de care trebuiau ei sa se achite. Mentionez ca lunar am avut controale la punctul de lucru din partea departamentului de audit intern si nici o data nu au gasit macar o neregula pe care sa mi-o atribuie. Totul a fost frumos, toata lumea era multumita pana anul trecut in luna octombrie cand o minte luminata s-a gandit ca ar trebui introdus in organigrama postul de Operational Manager. Cum era si normal pe celelalte puncte de lucru acest post a fost preluat de cei care se ocupau pana la data respectiva de partea de operare, urmand ca pentru posturile libere de operatori sa fie incadrati alti operatori. La noi a fost cu totul altceva: nici macar nu s-a anuntat asa cum ar fi trebuit postul disponibil (acest lucru l-am auzit din discutiile personale purtate cu colegele mele de pe celelalte filiale), mai mult intr-o discutie neoficiala pe care am purtat-o cu directorul punctului de lucru acesta imi comunica ca isi va aduce sotia pentru acest post ca sa capete si ea ceva experienta nu "sa imbatraneasca la firma".
Incepand cu luna ianuarie au inceput sa se faca restructurari de posturi, daca de primul val am scapat iata-ma acum in februarie anuntata pe e-mail ca urmeaza sa se faca iar restructurari de la noi urmand sa plece un sofer un operator de date (sarcinile mele urmand a fi preluate de catre operational manager) si un inginer. Pentru ingineri momentan s-a gasit o solutie, pentru soferi asemeni, urmand ca in urmatoarele zile sa primesc doar eu decizia de inchidere a CM prin restructurare de post.
Ma simt nedreptatita de acesti oameni pentru care am muncit, deoarece eu nu le-am dat vreodata vreun motiv sa ma concedieze si citind cateva postari pe acest forum mi-am dat seama ca eu ca si angajat teoretic am anumite drepturi"
In primul rand sunt mama singura: (am o fetita de 9 ani si cand m-am angajat acesta a fost unul din motivele pentru care m-au angajat), conform codului muncii am dreptul la concediu de odhina platit pentru perioada lucrata(mentionez ca ni s-a comunicat ca pana la 30 martie toate concediile de odihna sunt inghetate); as fi avut dreptul la bonuri de masa dar incepand din luna ianuarie a acestui an nu ni s-au mai acordat si nici nu ni s-a oferit vreo explicatie, avand in vedere faptul ca CIM va inceta din motive ce nu tin de mine conform aceluias cod al muncii as avea dreptul la cel putin la plata unui salar compensatoriu.
Vorbind cu directorul despre aceste lucruri el mi-a interzis sa i-au legatura cu cei de la departamentul de resurse umane ori juridic urmand ca el sa vorbeasca cu ei dar avand grija sa-mi spuna ca noi avem contracte individuale de munca si nu contracte colective de munca asa ca legea nu este aplicabila in acest caz.
de asemeni spasit si foarte" indurerat de ce este nevoit sa faca el" imi comunica ca a sa sotie este dispusa sa-mi ofere jumatate din salariul ei pentru a putea supravietui... intro discutie neoficiala imi spune ca mi-a luat apararea in fata patronului incarcand sa-i explice cum le-am invatat eu pe fetele din filiale sa-si faca treaba, si cum pentru imbunatatirea softului toate testarile s-au facut la mine caci eu stiam si cum se repara erorilesi raspunsul patronului ar fi fost" daca e asa de competenta o va duce mai bine ca aici... va lua somaj si va munci si la negru..."
Ideea e ca as dori niste sfaturi ce pot face pentru a-i forta sa-si indeplineasca indatoririle de angajator?

Va multumesc anticipat pentru rabdarea pe care a-ti avut-o citind aceasta postare si pentru sfaturile pe care mi le dati
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 20 Februarie 2009
In primul rand cred ca ar trebui sa luati legatura cu cei de la departamentul juridic si resurse umane si sa le prezentati situatia. Este dreptul dumneavoastra sa va prezentati problema.
Si apoi, sa stiti ca in cad de desfacere a CIM pe motive ce nu tin de persoana salariatului, aveti toate drepturile enuntate de dumneavoastra. chiar daca nu exista CCM la nivel de unitate, se aplica CCMUNN sau daca exista CCM la nivel de ramura. Nu stiu in ce domeniu lucrati sa va zic daca exista CCM la nivel de ramura.
In conformitate cu prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).

In cazul dumneavoastra , daca nu exista CCm la nivel de unitete se aplica prevederile art 3 alin 1 lit a) din CCMUNN pe care vi l-am prezentat mai sus.
Si inca ceva, in cazul incetarii contractului individual de munca, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani (art 141 alin 4 codul muncii)
Sustineti-va drepturile cu tarie in fata angajatorului, si daca va nemultumeste ceva , adresati-va instantei de judecata.
Din prezentare reiese ca societatea are mai mult de 20 salariati deci teoretic ar trebuie sa aiba si CCM pe unitate. Solicitati in scris sa vi se comunice care sunt prevederile din CCM unitate cu privire la drepturile in caz de concediere. Plata salariilor compensatorii prevazut in CCM pe unitate sau cel putin un salariu compensatoriu cat prevede CCMUN
Solicitati si concediul de odihna prin cerere scrisa. In caz de refuz sa fie compensat. De asemenea trebuie sa primiti un preaviz de 20 zile lucratoare ia in aceasta perioada aveti dreptul de a lucra dor 4 ore pe zi si sa fie platite 8 ore in vederea cautarii unui nou loc de munca.
In ceea ce priveste scuzele lamentabile ale sefului este bine sa aceti rezerve in a le crede.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Prin urmare, daca la nivel de unitate nu aveti incheiat contrcat colectiv de munca sunt aplicabile dispozitiile conctractului colectiv de munca la nivel national. POtrivit art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Va multumesc din suflet pentru sfaturile date.
V-am ramas datoare cu cateva informatii suplimentare:
1 Firma la care lucrez, are ca obiect de activitate comert si distributie de echipamente electrice si electronice si are mai mult de 150 angajati.- deci teoretic ar trebui sa aiba contract colectiv de munca.
2. Per total societate s-au facut concedieri pe toate punctele de lucru dar nu cunosc exact numarul lor, ideea e ca s-au facut de asa natura incat sa nu fie toate in termen de 30 zile ca sa poata fi considerate concedieri colective de munca.
3. La centru toti angajatii din departamentele stiu situatia mea atat familiala cat si profesionala, dar nimeni nu risca sa se puna rau cu directorul punctului de lucru la care lucrez- dintr-un punct de vedere ii inteleg ca nu vor sa-si piarda painea - asa ca nimeni nu-mi va lua apararea in fata sefului cel mare pentru a gasi o alternativa si mai ales nimeni nu-mi va furniza vreo informatie legata de drepturile angajatului demis fara voia lui.
Ideea e ca dupa cum se aude pe 20 februarie ar trebui sa-mi vina decizia de incetare a activitatii urmand ca dupa aceea sa mai lucrez 20 zile cu program redus.
Intrebarea mea: Ce fac? o semnez? ori ar trebui sa scriu o cerere inainte de a sosi decizia de restructurare a postului catre (resurse umane, juridic) prin care sa-mi solicit punctual drepturile (concediu de odihna, salar compensatoriu etc).
Mi-ar fi de un real ajutor daca cineva ma va ajuta sa formulez cererea respectiva... cu articolele si legile sunt la pamant
Alta intrebare: Cineva spunea pe acest forum la un moment dat ca pe orice cerere formulata ar trebui sa aiba un numar de inregistrare, daca sediul societatii este in alta localitate si ei vor sa "piarda" cererea mea poate fi valabil un document trimis pe e-mail ori trebuie trimisa prin posta cu confirmare de primire?
Trebuie sa asteptati sa va vina mai intai notificarea de desfintare a postului. sa vedeti ce o sa fie scris in ea.
Poate va acorda ei salariiile compensatorii stabilite prin CCM la nivel de unitate (daca nu exista se aplica prevederile CCM la nivel de ramura comert).

Contract colectiv de munca la nivelul ramurii comert pe anii 2007-2008 nr. 589/2007 prevede:
Art. 76. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.
In legatura cu compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se aplica prevederile art 141 alin 4 din codul muncii.

Alte discuții în legătură

Preaviz de 20 de zile. Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Unei colege i s-a dat in cursul zilei de ieri previzul care este de 20 de zile, eu vin cu intrebare: care sunt drepturile ei? ( banesc sau ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)