Stimat forumist,
Depinde în ce fază a procedurilor sunteți la CEDO.
Conform Art. 36 al Regulamentului Curții Europene,
1. etapa de până la comunicarea cauzei Guvernului - etapă anterioară admisibilității în principiu a cererii - Curtea nu vă impune desemnarea unui reprezentant:
2. în etapa de după admisibilitatea în principiu, care debutează cu comunicarea cererii, este nevoie de un reprezentant avocat, vorbitor al limbilor oficiale ale Curții, engleza și franceza.
Cu privire la reprezentare, Art. 36 arată, printre altele:
1. Persoanele fizice, organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de particulari prevăzute de art. 34 al Convenţiei pot să depună iniţial cererile fie ele însele, fie prin reprezentant.
2. Odată cererea comunicată Părţii contractante pârâte în temeiul art. 54 § 2 (b) al Regulamentului, reclamantul trebuie să fie reprezentat conform dispoziţiilor paragrafului 4 al prezentului articol, afară de decizia contrară a Preşedintelui Camerei.
...
4. (a) Reprezentantul care acţionează pe seama unui reclamant în conformitate cu paragrafele 2 şi 3 ale prezentului articol trebuie să fie un avocat abilitat să profeseze în oricare din Părţile contractante şi care-şi are reşedinţa pe teritoriul uneia din ele, sau o altă persoană autorizată de Preşedintele Camerei.
...
Cu stimă.
Stimat forumist,
În primul rând, nu este nevoie să citați mesajele anterioare pentru a formula o întrebare față de acestea. Citarea se face, ca exemplu, când sunt mai multe răspunsuri, iar dvs doriți clarificarea doar unuia dintre ele.
În ceea ce privește ultima întrebare a dvs, același Art. 36, la pct. 4 arată că:
4. (a) Reprezentantul... trebuie să fie un avocat abilitat să profeseze în oricare din Părţile contractante şi care-şi are reşedinţa pe teritoriul uneia din ele...
Deci nu este nevoie să fie un avocat român, ci, așa cum se arată, unul abilitat să profeseze în oricare din țările semnatare ale Convenției, având și reședința într-o astfel de țară.
În anumite cauze excepționale, Curtea poate autoriza un reprezentant - altă personă este formularea exactă - dar, repet, sunt excepții. De obicei, se poate autoriza o somitate juridică, un avocat fără reședință și desfășurare profesională în teritoriul statelor semnatare, dar de aceeași cetățenie cu aplicantul, care nu este cetățean al Statelor Contractante...
Este, deci, opținea aplicantului să-și aleagă reprezentantul, cât timp se încadrează în prevederile mai sus-arătate ale Regulamentului.
Oricum, dacă doriți puteți citi Regulamentul Curții Europene în integralitatea lui. În cazul în care cunoașteți engleza, ultima variantă în această limbă este postată - se arată link-ul - pe primul topic de la această secțiune a Forumului.
Cu stimă.