Concedierea colectiva este, dupa cum spune Codul muncii, “concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de: a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati; b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati; c) cel putin 30 de salariati, daca
angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati” .Aceste precizari se refera la totalitatea angajatilor din Romania ai unei companii sau se aplica pentru fiecare punct de lucru?Daca regula se aplica totalitatii angajatilor companiei,de unde stiu angajatii unui punct de lucru de la capatul tarii, ca societatea a purtat discutii cu reprezentatii salariatilor pe tema concedierilor colective(nici nu stiu daca exista asa ceva)?angajatorul are obligatia sa anunte toate AJOFM-urile unde are puncte de lucru afectate de concedieri colective,indiferent de numarul angajatilor afectati acolo,sau doar AJOFM-ul unde isi are sediul social?Simt ca innebunesc,pentruca simt ca suntem trasi pe sfoara!!!!MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASPUNSURI!
Precizarile la care va referiti privesc numarul total de salariati ai unui angajator (includ si salariatii punctelor de lucru).
Angajatorul are obligaţia să comunice o copie a notificării si agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă la aceeaşi dată la care a comunicat-o sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor.
O concediere colectiva presupune parcurgerea unor etape, discutie sindicate, instiintare ITM etc.
Elementele care se au in vedere in momentul in care se stabileste daca va avea loc o concedire individuala sau colectiva, in functie de numarul de posturi care se reduc, se va decide care posturi dispar din organigrama astfel:
- daca exista mai multe posturi de aceeasi natura, trebuie stabilite de la inceput cele care se desfiinteaza;
- daca exista filiale, sucursale, puncte de lucru si alte sedii secundare, trebuie stabilit la care dintre acestea se reduc locurile de munca;
Toate aceste informatii sunt atasate la notificarea transmisa de angajator agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă (sindicatului).
Compania la care lucrez are peste 3000 de salariati,in peste 70 de locatii din tara!Sindicat nu exista iar de reprezentanti legali ai salariatilor eu nu am auzit de cand lucrez acolo,sa existe! De comun acord cu CINE,cu CE ia compania decizia concedierii colective?Stiu ca exista niste proceduri care trebuie respectate!Noi angajatii din toata tara tinem legatura si stim sigur ca pana acum in ultimele 30 de zile s-au operat peste 100 de concedieri individuale conform art.65 (1) C.M.!!!!
Concediere
nicusan
Potrivit art. 68 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din ... (vezi toată discuția)
Restructurare
Luciana21
Va rog sa imi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez in caz de restructurare a posturilor...ma refer fata de angajatii vizati si in special termenele pe care ... (vezi toată discuția)