avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Compensarea datoriilor in cadrul procedurii insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Compensarea datoriilor in cadrul procedurii insolventei

SC X SRL a intrat in insolventa, pe ,,Tabelul final al creantelor,, fiind acceptati :
- DGFP - 2.000.000 euro
- AVAS - 500.000 euro
- firma mea - 35.000 euro (reparatii si modernizari aduse unei cladiri a debitorului, care ne-a apartinut noua in perioada 2007-2009)
In acelasi timp, firma mea detine un titlul executoriu impotriva AVAS, ca tert poprit, pentru suma de 40.000 euro (in cadrul unui litigiu ca urmare a unei licitatii prost executate de respectiva institutie si anulata de catre ICCJ, in urma careia am pierdut dreptul de proprietate asupra cladirii sus-mentionate).
Respectiva cladire a fost evaluata, la nivelul anului 2007, inainte de a-i aduce noi modernizari, la suma de 40.000 euro (doua evaluari distincte, una chiar a AVAS).
INTREBARE : pot solicita administratorului judiciar care se ocupa de insolventa compensarea creantei firmei noastre la AVAS prin reintrarea in proprietate asupra cladirii in discutie ?
In acest fel :
- AVAS nu ne-ar mai datora noua nimic si si-ar recupera 40.000 euro din creanta de 500.000 euro, detinuta fata de SC X SRL.
- SC X SRL nu ne-ar mai datora nimic noua.
- noi am putea sa ne redeschidem punctul de lucru in respectiva cladire si sa ne platim datoriile catre DGFP (45.000 lei).
Care ar fi baza legala a solicitarii noastre de compensare ?

Va multumesc !

Valentin Balteanu - 0744.126.539
Cel mai recent răspuns: balteanu valentin , utilizator 06:03, 10 Februarie 2013
Buna ziua .
Adica sa solicitati compensarea carei datorii cu care creanta ,si cu ce parte ?Compensarea se poate face intre doua parti,este bilaterala .Baza legala,Codul Civil din 2009.
Marius Bote .
Am precizat, o compensare in trei : AVAS are sa imi dea mie 40.000 de euro, aceeasi AVAS are de primit 500.000 euro de la SC X SRL. SC X SRL este proprietara cladirii pe care am avut-o si noi, anterior, in proprietate si in care am investit 35.000 euro (bani pe care acum trebuie sa ni-i returneze SC X SRL, firma aflata in insolventa, nu si in cazul cand, in urma compensarii in trei, noi reintram in proprietatea respectivei cladiri.
Asa cum am spus,compensarea este reciproca doar.Cititi art.1616 si urmatoarele din Noul cod civil,si veti afla mai multe.In cazul acesta,trebuie facute initial,compensatii intre parti .,firma x,dvs.si AVAS . Pentru compensata intre doi,trebuie sa fie de acord si al treilea. Tododata, creantele trebuie sa fie,certe ,lichide ,exigibile si inscrise in tabelul de creante .
Cu stima.
Va multumesc mult, domnule Bote ! Voi studia articolele recomandate de dumneavoastra. De fapt, compensarea este intre doar doua parti (firma mea si debitorul meu, AVAS). Cea de-a treia parte, SC X SRL, detinatoarea respectivei cladiri, nu cred ca s-ar putea opune, nici nu este in interesul ei. Prin reintrarea firmei mele in posesia cladirii, firma respectiva nu o sa mai fie obligata sa imi dea mie cei 35.000 euro (reparatiile si modernizarea cladirii) si, in plus, isi va diminua datoria la AVAS cu 40.000 euro. Dar permisiunea acestei compensari va fi data, cred eu, de catre firma care se ocupa de insolventa SC X SRL, cu acceptul, desigur, al AVAS si al DGFP. Gresesc, cumva ? Inca o data, va multumesc ! Valentin Balteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiunea de creanta balteanu valentin balteanu valentin Institutia Statului A are de primit de la SC X SRL suma de 300.000 euro (creante bugetare preluate). Aceeasi institutie a Statului imi datoreaza mie, SC ... (vezi toată discuția)
A.v.a.b-bucuresti -creditor in proces de insolventa-este scos din procedura de catre judecatorul sindic atunci cand hotaraste sentinta comerciala-este legal? rodica_post rodica_post A.V.A.B-Bucuresti ca parte in proces civil-procedura insolventei -conform Legii nr.85/2006 art.131 -art.135 si art.136- este parte in proces in ... (vezi toată discuția)
Recuperare investitie extindere de la o firma in insolventa balteanu valentin balteanu valentin Societatea mea comerciala a cumparat un imobil cu suma de 50.000 euro, imobil asupra caruia am facut lucrari de reparatii si modernizari (15.000 euro) si ... (vezi toată discuția)