avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate nul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate nul?

S-a eliberat un titlu de proprietate comun si partial gresit, in baza legii fondului funciar.
Pentru eliberarea unor noi titluri individuale si corecte a fost un proces, intentat de unul dintre mostenitori.

Mama mea (actualmente decedata) a fost parte in proces ca parata.
Tot ca parte in proces ca parat a fost si varul meu, fiul unei surori de-a mamei mele, aceasta sora fiind decedata la data procesului. Acesta s-a folosit de o cerere reconventionala si un testament autentificat fals (asta rezulta din faptul ca data acestuia este cu mult ulterioara datei decesului matusii), prin care matusa mea (alta sora a mamei mele, fara copii) ar fi testat toate bunurile mobile si imobile in favoarea varului meu (nepotul ei, fiul acestei surori a mamei mele). La acea data erau in viata o sora (mama mea) si un frate din patru.

In urma procesului, s-au eliberat alte titluri de proprietate, dintre care doua pentru varul meu, pe baza acestui testament fals. Prin acestea au fost lezate drepturile altor mostenitori, printre care si mama mea. Adica el a luat si partile care s-ar fi cuvenit celorlati in lipsa acestui testament fals. Pe de alta parte, ma intreb cum de s-a putut stabili de instanta un drept de proprietate doar pe baza unui testament, si acesta fals, si nu s-a cerut certificat de mostenitor?

Tinand cont ca eu nu am fost parte in proces, ci sunt unicul mostenitor al mamei mele, pot actiona in instanta pentru a se constata nulitatea titlului de proprietate in cauza? Sau exista o solutie mai simpla pentru indreptarea lucrurilor, tinand cont ca procesele dureaza acum ani de zile?
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:43, 12 Februarie 2013
Pe de alta parte, am gasit pe internet niste informatii recente ca ar fi aparut o modificare legislativa prin care nu mai este necesar a se merge in instanta pentru titluri de proprietate gresite.
Oficiul Județean de Cadastru poate îndrepta erorile imediat după analiza comisiei județene de fond funciar. Nu am gasit mai multe detalii si la ce lege se face referire. Poate stie careva mai multe si daca se aplica in cazul nostru detaliat mai sus.
Din sentinta civila si expertiza rezulta ca acest var nu a depus nici cerere conform legii, pentru ca sunt mentionate ca fiind depuse la dosarul procesului doar cererile altor mostenitori. Pot rezolva problema acestui titlu de proprietate ilegal la comisia locala sau judeteana sau e caz de instanta? Ma ajuta cineva? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
dariad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate dariad dariad In urma unei sentinte civile intr-un proces s-au eliberat doua titluri de proprietate pe numele unor persoane neindreptatie la reconstituire (nu au depus in ... (vezi toată discuția)
Proces fond - partaj funciar nicoss59 nicoss59 Dupa moartea mamei am mostenit si un proces. Nu am frati/surori. Acum un an dupa moartea tatei, mama mea a vrut sa vanda 1,70 ha pamant pentru a acoperi ... (vezi toată discuția)
Modificarea titlurilor de proprietate sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o intrebare, nelamurire? bunicul meu a avut teren foarte mult. el este unic mostenitor dupa mai multe persoane(parintii, bunicii, unchii, ... (vezi toată discuția)