Buna ziua,
Sunt I.I. si vand servicii online. Plata doar prin banca sau SMS. Referitor la plata prin banca de catre persoane fizice, trebuie sa emit factura, asta e clar. Clientul nu este de fata. Clientul nu cere factura, dar inteleg ca e obligatoriu sa o emit. Cum sa procedez cu factura ca sa fiu in regula? Pot sa emit o factura in calculator, sa salvez tip PDF si sa o pun la dispozitia clientului pe site in contul lui? Ca altfel cum ar trebui, sa emit factura pe hartie, o trimit prin posta, clientul o semneaza, imi vine inapoi. Taiem copaci degeaba si facem cheltuieli fara rost pentru ca oricum toate platile sunt la vedere. Sau sa listez factura si doar o trimit clientului si am si eu un exemplar ? Dar oricum mi se pare ca trebuie sa fac cheltuieli inutile cu trimisul prin posta din moment ce acel client nu imi cere factura.
Multumesc mult.
In ambele cazuri, cand aveti plati prin SMS sau transfer bancar, este bine sa afisati factura in contul clientului
In acelasi timp, pentru a evita posibile neintelegeri, n-ar fi rau sa i-o trimiteti si pe email.
deci nu sunt nevoit sa o trimit clientului , da ? pentru ca asta inseamna ca pot sa emit factura din calculator si sa o pastrez asa. am inteles bine ? multumesc.
Asta este parerea mea si va pot spune ca n-am avut niciodata probleme :)
Ar fi bine deasemenea sa va obligati viitorii clienti sa accepte termenii si conditiile Dvs. si in acelasi timp un contract de prestari servicii (daca oferiti un serviciu de lunga durata si nu ocazional), inainte ca acestia sa poata sa isi deschida conturi pe site.
De exemplu, "bifati cu DA daca sunteti de acord cu urmatoarele" (dati linkuri catre termeni si conditii si catre contract) imediat dupa ce le-ati cerut numele, adresa, etc. Contractul poate fi autogenerat si populat cu datele personale ale acestora si salvat tot in contul lor, acolo unde de altfel vor regasi si facturile pentru serviciile folosite. Bineinteles, foarte bine ar fi sa inregistati si date referitoare la IP-ul persoanei care isi face cont. Termenii si conditiile pot contine de ex. si obligatii ale user-ului/viitorului client cum ar fi faptul ca nu are dreptul sa foloseasca serviciile online oferite de Dvs. decat in momentul in care v-a trimis ultima pagina a contractului semnata via email/fax/posta/curier...Le puteti da totusi posibilitatea de a folosi serviciile chiar si inainte de a trimite contractul semnat.
As fi curios sa aflu la randul meu pareri si de ce nu, sa fiu corectat daca gresesc pe undeva :)
Probabil ca mai sunt o multime de chichite cu serviciile prestate online.
Multumesc mult pentru raspuns si as mai vrea doar o clarificare referitor la ceea ce ati spus mai inainte: afirmatia "Asta este parerea mea si va pot spune ca n-am avut niciodata probleme" inseamna ca ati avut control si a fost in regula sau daca nu ati avut control ati considerat ca ar fi corect. E foarte important sa stiu acest amanunt. Inca o data multumesc.
Da, totul a fost in regula la controale din acest punct de vedere :) Singura problema pe care ati putea sa o intalniti ar fi atunci cand nu eliberati factura si un client s-ar plange de acest lucru dar nu cred sa ajungeti pana acolo. Dvs. aveti obligatia de a emite factura. De felul in care o transmiteti nu o sa se ia nimeni de Dvs. dar este bine totusi, asa cum v-am spus mai sus, sa va asigurati ca viitorii clienti au fost de acord cu termenii si conditiile si contractul de prestari servicii atunci cand acesta exista si ar fi bine sa existe chiar si pentru servicii de scurta durata.