avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile copilului dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile copilului dupa succesiune

buna ziua !as vrea si eu un raspuns de specialitate va rog......multumesc anticipat !tatal meu a murit in 2005 ,leu atunci aveam 16 ani si am facut succesiune eu si mama(mentionez ca nu mai am frati) pt a putea vinde o masina......ideea e ca eu am cedat 1/2 din tot,respectiv masina ,casa,terenuri.......ramanand doar cu un drept de abitatie in imobile si de conducere al autoturismelor.......la momentul actual eu nu ma inteleg cu mama si am rugat-o sa-mi faca acte pe o locuinta ......sa am ceva al meu si nu vrea.am incercat si cu vb buna....as vrea sa aflu daca pot redeschide succesiunea pentru am cere drepturile dupa tata.....mentionez ca am fost (atunci la varsta de 16 ani) manipulat sa semnez orice in prezenta curatorului meu.....multumesc !astept un raspuns ...multumesc inca o data

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:14, 21 Februarie 2013
Ideal ar fi sa discutati cu un avocat.
Este foarte proasta pentru dvs. solutia cu renuntarea la mosetnire, si trebuie vazut cu actele in fata daca se mai poate face ceva.
In cel mai rau caz, daca nu puteti des - face ce ati facut atunci, va ramane dreptul acela de abitatie, pe care trebuie sa vedeti cum il exercitati efectiv.
trebuie avut in vedere ca fiind singurul copil si renuntator la succesiune, (descendentii defunctului fac parte din clasa 1 de mostenitori legali), ca in situatia in care nu sunt mostenitori din clasa 1 de mostenitori legali, (ca nu au existat sau au renuntat) in mod obligatoriu sunt chemati la mostenire clasa a doua de mostenitori legali insemnand parinti si frati ai defunctului pana la gradul patru inclusiv.

trebuie vazute actele. in certificatul de mostenitor ce apare?

in al doilea rand, foarte important, minorul nu poate renunta la succesiune. legea protejeaza monorii astfel incat, in cazul dumneavostra , avand in vedere ca tata a decedat in 2005 nu aveati cum sa renuntati la succesiune. in prima faza sigur ati acceptat sub beneficiu de inmventar ca asa obliga legea.

de drept de abitatie nu se pune problema, ca singurul care beneficiaza de drept de abitatie este sotul supravietuitor, si numai in masura in care face dovada ca nu detine o alta locuinta. ( nu cred ca e cazul ca erati minora si nu ati fi dat-o pe mama afara din casa minora fiind).

sa fi cedat 1/2 din tot iar nu are cum.

bunurile tatalui, in masura in care erau dobandite in timpul casatoriei, s-ar fi imparitit mai intai jumate jumate cu mama.

in masa succesorala intra numai jumatatea tatalui din bunuri. in urma succesiunii, cota legala cuvenita mamei este de 1/4 din masa succesorala iar dumneavoastra ca si copil aveti cota legala de 3/4 din masa succesorala. de exemplu, daca in masa succesorala se afla un apartament, 1/2 din el ii revine mamei ca urmare incetarii comunitatii de bunuri, iar jumate se imparte cum am descris mai sus. per total, asupra apartamentului proprietare veti fi astfel: mama cu cota de 5/8 din el ( jumatate ce i s-a atribuit ca urmare incetarii comunitatii de bunuri plus 1/4 cota legala atribuita de lege din masa succesorala) si dumneavoastra cota atribuita de lege de 3/8 din masa succesorala.

in alta ordine de idei, ipotetic, dumneavoastra ati acceptat succesiunea sub beneficiu de inventar, iar mama ulterior a instrainat.

pot fi vandute ulterior bunurile minorului de catre tutore/curator, dar numai cu incuviinatrea instantei si cu dovada sa vanzarea lor profita minorului. (adica banii proveniti din vanzare profita educatiei, cresterii, etc)

eventual dati mai multe detalii cu privire la continutul certificatului de mostenitor intocmit atunci. ca sa fi renuntat la succesiune, in respectivul certificat trebuie sa apara ca renuntator. ma inndoiesc din considerentele aratate mai sus.

mai aveti posibilitatea ca in calitate de parte in dosarul succesoral, sa va adresati biroului notahrial unde a fost dezbatuta cauza succesorala astfel incat sa vedeti toate actele depuse in respectivul dosar succesoral, si eventual sa va lamureasca si notarul respectiv tot ceea ce s-a efectuat in dosarul succesoral, in masura in care nu puteti intra in posesia actelor de dupa dezbaterea succesiunii respectiv certificatul de mostenitor.

verificati asa:
- continutul certificatului de mostenitor cu privire la compunerea masei sucecsorale si mostenitorii trecuti in el
- un extras de carte funciara daca sunt imobile intabulate
- toate actele care credeti ca le-ati semnat de ati cedat 1/2 din tot.

asteptam raspuns.


reveniti cu detali, si vedem ce este de facut.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
antonia77, utilizator
multumesc pentru raspuns!as vrea sa clarific putin ideea pe care am relatat-o mai sus.succesiunea dintre mine si mama am realizat-o prin judecatorie.in urma hotararii definitive singurele drepturi pe care le am eu ca unic mostenitor este dreptul de abitatie in locuinte si de conducere al autoturismelor plus un drept de preemptiune in favoarea mea in cazul vanzarii unuia dintre bunuri(eu inteleg ca daca mama ar vrea sa vanda ceva ar trebui sa ma intrebe daca `cumpar`)....chiar nu inteleg....si inainte de succesiune eu asistat de un curator (aveam 16 ani) am depus o tranzactie prin care cedez 1/2 din tot....mi s pare un pic ilegal ......pt ca cota de 1/2 din tot nu era a mea...era cota tatalui si trebuia sa o impart cu mama exact cum mi-ati detaliat dvs 1/4 mama si 3/4 eu (din acea cota de 1/2 di mostenire)....asa ca nu stiu ce sa fac.....mama nu vrea sa-mi faca niciun fel de act fiindu-mi necesare acte macar pe apartament(mentionez ca parintii mei aveau un apartament si o casa la tara,momentan mama locuieste la tara si eu la apart).....actele imi sunt necesare deoarece urmeaza sa ma casatoresc...d asta insist.....si consider ca am fost inselat....eu la procesul de succesiune nici nu am fost prezent...am mers doar in biroul judecatorului si am semnat acea tranzactie facuta de avocatul mamei in prezenta aceluiasi avocat si a curatorului meu.......apoi am primit prin posta hotararea .....consider ca am fost nedreptatit....acel curator (fiind var primar cu tatal meu) putea sa fie d acord cu cedarea drepturilor mele cel putin pana deveneam major si apoi sa ma decid eu....d asta am nevoie de ajutor.....nu credeam ca o sa ajung in situatia in care mama s-a vazut proprietara si eu copilul strazii....drept d abitatie......am citit ca asta inseamna drept de a locui temporar pana la o eventuala casatorie ori gasirea altei locuinte.....poi cred ca acest drept era valabil pt ea nu pt mine...c alta locuinta sa gasesc ....cum sa ma casatoresc la 16 ani??aiurea.....astept un raspun .....va multumesc din suflet.....cu respect!
atunci trebuie studiat dosarul . trebuie vazuta tranzactia facuta.

la notarul public se dezbat succesiunile in care mostenitorii se inteleg. in instanta se merge daca nu se inteleg. in situatia dumneavoatra, mostenitori sot supravietuitor si copil minor, nu trebuia sa se ajunga in instata decat daca mama, ar fi vrut sa vanda bunuri din masa succesorala.

curatorul trebuie sa nu aiba interes in cauza, astfel incat sa poata apara interesele minorului. la 16 ani aveati capacitate de exrcitiu restransa, deci ati fost asitat la actele respective.

neaparat trebuie vazuta tranzactia si anexele, ca nu aveati cum sa renuntati la jumatate din tot.
fiind parte in dorasul respectiv , puteti solicita dosarul pentru studiu si copii xerox.

cu privire la abitatie, ceea ce relatati este situatia decretului nr.319 din 1944.

casatoria la 16 ani, e posibilia. persoana dabandind capacitatte de exrcitiu deplina prin casatorie si este o cauza prin care sotul suptravietuitor pierde dreptul de abitatie instituit in favoarea lui.


a existat vreun testament facut de tatal dumneavostra pentru dumneavostra astfel incat sa fi vrut s+o excluda pe mama?
situatia asa cum o descrieti, pare incompleta.

analizand juridic conditiile legale, de validitate etc privind transmiterea dreptului de proprietate, conditiile privind capacitatea de exercitiu a personei fizice, care trebuiau indeplinite sa se ajunga in situatia pe care o descrieti ...... ceva scapa din relatari. intrati in posesia actelor si vedem ce e de facut.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
antonia77, utilizator
antonia77 va explicat foarte corect si destul de detaliat cam ce drepturi aveati la momentul deschiderii succesiunii. Dvs. cu siguranta nu ati cedat nimica din mostenire! Renuntarea la mostenire de catre minor nu ar fi in favoarea acestuia, deci este imposibila de realizat din punct de vedere legal. (Se accepta sub beneficiu de inventar) Succesiunea este deschisa de catre notarul din raza teritoriala unde a avut ultimul domiciliu defunctul, ori bunurile cele mai importante, etc. Instanta de judecata n-are legatura cu deschiderea succesiunii. Instanta se implica doar daca este sesizata cu vre-o cerere. Daca s-a ajuns in fata instantei inseamna ca a fost sesizata de cineva si a avut loc un proces. Probabil ca a existat si un testament si au fost si alti mostenitori in afara de dvs., la care le-ati ,,cedat'' :DDD (au castigat in instanta) Cu privire la legalitatea actelor semnate de dvs. ma indoiesc ca exista semne de intrebare din moment ce au fost incheiate in fata unui judecator. Desi nu pot sa va dau raspunsuri de specialitate cum ati cerut la inceputul topicului :) , pentru ca nu sunt specialist, v-asi sugera ca o solutie sa incercati sa va intelegeti amiabil cu mama dvs. Cu cat incercati mai mult, cu atat aveti o sansa mai mare de reusita. Succes ! :)
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Curator ContSters141806 ContSters141806 Poate curatorul sa imi vanda mie ca si copil casa mamei ? (vezi toată discuția)
succesiune - help MrHelper MrHelper In data de 08.12.2013 Tatal meu a decedat. In momentul de fata eu in calitate de fiu, impreuna cu Mama vrem sa facem succesiunea si acte pe apartament. Eu ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor Alexandru Ardeleanu Alexandru Ardeleanu Buna ziua, Problema pe care o am este urmatoarea: Doua persoane, X si Y au o relatie de concubinaj din care rezulta un minor nascut in 2006. In iunie ... (vezi toată discuția)