avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiune succesorala exercitata de mostenitor minor

Buna ziua,

Problema pe care o am este urmatoarea:

Doua persoane, X si Y au o relatie de concubinaj din care rezulta un minor nascut in 2006. In iunie 2014 mama minorului moare, ea fiind proprietara unui apartament pe care l-a dobandit prin cumparare cu ajutorul unui credit. Tatal minorului nu are niciun drept asupra apartamentului deoarece nu a contribuit in niciun fel la achizitia acestuia.
Intrebarea este: in ce conditii si cine poate sa ceara deschiderea procedurii succesorale in conditiile in care tatal minorului nu are o horarare judecatoreasca de numire ca tutore al minorului? Este necesara o astfel de hotarare pentru a cere deschiderea proceedurii succesorale in numele minorului si pentru acesta ?
Mergeti la link-ul de mai jos si va veti lamuri
Esenta este urmatoarea:
,,....în succesiunile în care participă copilul minor al defunctului în concurs cu părintele supravieţuitor este totdeauna necesară numirea unui curator pentru minor."

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
DlGoe, utilizator
Intre tata si copil nu sunt interese contrare ( copilul e singurul mostenitor) si tatal nu are nevoie de vreo hotarare, el fiind parinte, nu tutore. Acum el e reprezentantul legal al minorului.
La notar primeste indicatii cu ce are de facut.
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
Notarul public va trimite o adresă către serviciul de autoritate tutelară de la domiciliul minorului pt. a emite o dispozitie prin care minorului sa-I fie numit un curator.
Nu e litera de lege ca acel curator este parintele in viata.
Se face o ancheta...poveste lunga!
si daca cei doi, minorul si tatal nu locuiesc in tara se mai face ancheta ?
Nu cred ca e nevoie de curator. Tatal il poate reprezenta pe copil la dezbaterea succesorala.
Cand si daca va dori sa vanda acea proprietate cat fiul e inca minor, sigur ca va fi nevoie de curator.

Alte discuții în legătură

Partaj sau succesiune? DanaPuiu2006 DanaPuiu2006 Buna ziua. Trebuie sa va explic intai situatia: un prieten se afla in proces de divort, partaj si tutela copilului.Sotia decedeaza inainte de pronuntare. Ce ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune yokko yokko m-am casatorit cu sotia mea in 2008.ea avea o casa pe numele ei si un credit cu ipoteca in derulare.a decedat in 2010 dar avea polita de asigurare la ... (vezi toată discuția)
Succesiune, drept de proprietate acbin acbin Buna seara!Concubinul meu a decedat acum un an in urma iar eu am un copil minor care este pe numele lui.El detine o proprietate fiindu-i revenita in urma ... (vezi toată discuția)