avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie de somaj

Buna ziua.
Sotul meu a absolvit facultatea in iulie 2007, iar licenta a luat-o in feb. 2008. Nu are carte de munca si nu a avut nici un venit in ultimii 3 ani.
Poate beneficia de somaj?

Imi puteti spune care este modalitatea actuala de calcul a indemnizatiei de somaj?

Am inteles ca guvernul ar acorda niste plati compesatorii in cazul in care se efectueaza o concediere colectiva, iar angajatul are o vechime de peste 20 de ani la aceea unitate. Tatal meu a lucrat peste 30 de ani in cadrul aceleiasi companii. Totusi i s-a spus ca nu va benefocia de aceste plati compensatorii pentru ca fabrica a fost partial privatizata in '90-'91 (nu mai stiu exact) si se considera ca are venime doar de 15 ani la aceeasi companie. Este acest lucru legal? Ce se poate face?

Are tatal meu dreptul la plati compesatorii de la angajator? In ce cumul?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 19:48, 15 Februarie 2009
1. Sotul dvs nu poate beneficia de indemnizatia de somaj, intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea acesteia.
2. Indemnizatia de şomaj este o suma neimpozabila, reprezentind 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cota procentuala care se adauga va fi de :
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani,
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani,
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani,
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia se va acorda şomerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare:
6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an,
9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani,
12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Multumesc pentru raspuns.
Imi puteti spune mai exact de ce nu poate sa beneficieze sotul meu somaj?

Cu privire la platile compensatorii imi puteti spune ceva?
Beneficiaza de indemnizatie somerii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
- nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.


Platile compensatorii sunt acordate , potrivit CCM la nivel de unitate. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Potrivit art.78 alin.1 CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Ca si absolvent de facultate fara alte venituri stiam ca poate beneficia de somaj. Trebuia sa se prezinte la agentie intr-un anumit termen?
Sunt asimilati somerilor si pot beneficia de indemnizatie de somaj si absolventii institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cf oug 98/99 silone silone Buna tuturor, in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare elena1187 elena1187 Buna seara , As dorii daca se poate sa mi raspundeti la niste intrebari.Firma la care lucrez face parte dintr-o companie internationala cu foarte multe ... (vezi toată discuția)
Despre concediere colectiva man2014 man2014 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca la concedierea colectiva din care am facut si eu parte, pot invoca OUG 98/1999, completata de 49/2002 care se refera la ... (vezi toată discuția)